Boczek gotowany
Nie wylewaj wywaru z gotowania boczku. Może ci się przydać do ugotowania żurku albo jako baza do sosu pieczeniowego.
Sposób przygotowania
1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości. Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie schładzaj 5-6 godzin w lodówce.
2. Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 200 st.