Reklama

Reklama

Boczek gotowany

Nie wylewaj wywaru z gotowania boczku. Może ci się przydać do ugotowania żurku albo jako baza do sosu pieczeniowego.

Czas przyrządzenia: ok. 105 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 70 dag surowego boczku wędzonego (najlepiej cienki płat)
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości. Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie schładzaj 5-6 godzin w lodówce. 

2. Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 200 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje