Boczek pieczony w piwie
W krainie smaków.

Składniki:
- 1 kg chudego boczku, - 2 łyżki majeranku, - 3 ząbki czosnku,- 3 łyżki musztardy francuskiej, - 1 cytryna, - sól, pieprz, - 3 łyżki oliwy, - 1 łyżka ostrej papryki, - 1 szklanka piwa
Przygotowanie:
Boczek dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na min, 1 h do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec pod przykryciem ok. 1 h, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalsze 15-20 min. Czas przygotowania 3 h. Przepis na 6 osób.