Boczek pieczony w piwie
W krainie smaków.
- 1 kg chudego boczku,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 szklanka piwa
Przygotowanie:
Boczek dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na min, 1 h do lodówki (boczek będzie lepszy pozostawiony w lodówce do marynowania na noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec pod przykryciem ok. 1 h, często polewając powstającym sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec dalsze 15-20 min. Czas przygotowania 3 h.
Przepis na 6 osób.