Doskonała dla cukrzyków i trzymających dietę. Zastąp nią ziemniaki
Coraz częściej szukamy zamienników tradycyjnych produktów, które pozwolą nam lepiej zadbać o zdrowie, nie rezygnując przy tym z ulubionych smaków. Jednym z takich produktów jest ciecierzyca – bogata w białko, błonnik i składniki mineralne roślina, która z powodzeniem może zastąpić ziemniaki w codziennych potrawach. Dlaczego warto po nią sięgnąć i jak wykorzystać ją w kuchni?

Ciecierzyca - niepozorna, a pełna smaku i witamin
Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim, coraz śmielej wkracza do naszych kuchni jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków, ryżu, czy makaronu. Ta niepozorna roślina strączkowa to prawdziwa skarbnica białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B, żelaza, magnezu oraz cynku. Dzięki temu doskonale sprawdza się w diecie osób aktywnych, wegetarian i wegan, a także tych, którzy chcą zadbać o stabilny poziom cukru we krwi oraz uczucie sytości na dłużej.
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją sprzymierzeńcem osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Jej regularne spożywanie wspiera pracę jelit, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i może wspomagać utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto jednak pamiętać, że jak każda roślina strączkowa, może być ciężkostrawna - szczególnie dla osób z wrażliwym układem pokarmowym lub problemami trawiennymi. W takich przypadkach pomocne może być odpowiednie przygotowanie: namaczanie ziaren, gotowanie z dodatkiem przypraw ułatwiających trawienie (np. kumin, imbir) czy wybór cieciorki w postaci past lub puree. Bez problemu znajdziesz też gotowaną ciecierzycę w puszce lub słoiku. Warto wypróbować nasze propozycje obiadowe na bazie ciecierzycy, by przekonać się, jak fantastycznie smakuje i wspiera zdrowie.
Zupa krem z ciecierzycy

Składniki
- ok. 400-500 g ugotowanej ciecierzycy ze słoika lub puszki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 450 ml bulionu lub rosołu
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło, podsmażyć, dodać kmin, sól, pieprz.
Dodać ciecierzycę razem z zalewą, następnie wlać bulion. Zagotować.
Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia, wlać śmietankę i całość zmiksować na krem za pomocą blendera.
Gulasz z ciecierzycy

Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 1 średnia marchew
- 1 łyżka masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g ugotowanej ciecierzycy ze słoika lub puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
Przygotowanie:
W większym garnku rozgrzać oliwę lub olej, dodać pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Smażyć przez 3 minuty, mieszając.
Dodać masło i dalej smażyć przez kilka chwil.
Dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojone pieczarki i mieszając smażyć przez około 3-4 minuty.
Dodać pokrojoną paprykę i smażyć kolejne 3 minuty.
Doprawić przyprawami.
Dodać ciecierzycę wraz z zalewą, wymieszać i zagotować.
Po zagotowaniu dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, wymieszać i zagotować.
Gotować całość pod bez przykrycia przez ok. 10-15 minut.