Bolońskie trójkąty

Pyszne!

Czas przyrządzenia: ok. 60 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • po 1 i 1/2 szkl. mleka i wody
  • NADZIENIE:
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. bulionu
  • 2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • DODATKOWO:
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka mielona papryka
  • olej

Sposób przygotowania

1. Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj ze szczyptą soli. Odstaw na 20 minut. Marchew obierz, seler oczyść. Warzywa opłucz i pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso,  a po 3 minutach marchew  i seler. Smaż chwilę. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem 20 minut. 

Reklama

2. Mocno rozgrzej drugą patelnię. Smaruj ją olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Do mięsa dodaj przecier i koncentrat. Duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. Naleśniki posmaruj nadzieniem. Złóż  w trójkąty. Udekoruj np. warzywami i pokruszonym serem pleśniowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje