Bomba witaminowa - Romcia

1 pomarańcza; 1 grejpfrut; 1 jabłko; ½ puszki ananasów; 3 mandarynki; kiść zielonych winogron

article cover
INTERIA.PL

Pomarańczę obieramy na cząstki, a następnie każdą z nich kroimy na 5 części. Ananas odcedzamy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo z pestkami i kroimy w kosteczkę. Grejpfrut obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki, a następnie oddzielamy z każdej cząstki miąższ od skórki (skórki grejpfruta nie nadają się do jedzenia).

Mandarynki obieramy w cząstki. Winogrona wrzucamy przepoławiając je na pół, ewentualnie usuwając nadmiar pestek. Wszystkie owoce łączymy razem, polewamy odrobiną soku z ananasów i odstawiamy na 15 minut. W upalne dni można wstawić bombę witaminową na kilka minut do lodówki. Apetycznie wygląda podana w szklanym, przezroczystym naczyniu.

Można oczywiście komponować bombę z innymi owocami jednakże wydaje mi się, iż tak dobrana kompozycja dostarcza niepowtarzalnego smaku oraz odpowiedniej porcji witamin.

Bakalie lub bita śmietana są równie pyszne, jednak dostarczają zbędnych kalorii.

Życzę smacznego ;-)

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas