Borówkowa fantazja według przepisu siostry Anastazji. Goście będą prosić o dokładkę
Na spodzie herbatniki z czekoladowym kremem, później puszysta jogurtowa masa, znowu herbatniki i świeże owoce. Borówkowa fantazja. Dokładnie taką nazwę nadała temu deserowi autorka przepisu, siostra Anastazja. Nic smaczniejszego dzisiaj nie przygotujecie.
Ciasto bez pieczenia? Może skusicie się na borówkową fantazję. Herbatniki przekładane kremem i świeże borówki - szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis na nie zdradziła siostra Anastazja, która zna sposoby na to, aby zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi propozycjami.
Sprawdź także: Słodki przepis od siostry Anastazji. Sernik z rodzynkami
Przepis na ciasto od siostry Anastazji - borówkowa fantazja
Składniki na spód ciasta:
- 1 paczka herbatników
- 5 dag roztopionego masła
- 5 łyżek kremu czekoladowego
Spód ciasta- wykonanie:
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze.
- Wymieszać z masłem i kremem czekoladowym na gładką masę.
- Formę (24 cm × 24 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na niej równą warstwę masy z herbatników.
- Schłodzić w lodówce.
Składniki na krem:
- 80 dag jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka borówek
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 paczka herbatników kakaowych
Krem - wykonanie (dwie części):
- 1/2 szklanki borówek opłukać i gotować przez 5 minut, przetrzeć na gładko.
- Pozostawić do wystudzenia.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko przestudzić.
- Jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Dodać 3/4 żelatyny, cały czas miksując.
- Delikatnie ubić śmietanę kremówkę i wymieszać z jogurtem.
- Krem podzielić na dwie części.
- Do jednej części dodać rozdrobnione w blenderze wiórki kokosowe.
- Dobrze wymieszać i rozprowadzić równą warstwą na schłodzonym spodzie z biszkoptów.
- Na wierzchu ułożyć warstwę z herbatników kakaowych i schłodzić w lodówce.
- Do drugiej części kremu dodać przetarte borówki, pozostałą część żelatyny i dokładnie wymieszać.
- Dodać 1/4 szklanki borówek, delikatnie wymieszać i wyłożyć równą warstwą na herbatniki.
- Włożyć do lodówki na 2-3 godz., by całość dobrze stężała.
- Przed podaniem posypać pozostałymi borówkami.
* Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"
Polecamy także inne przepisy: