Przymierzasz się do robienia przetworów? Najlepsze przepisy s. Anastazji na ogórki

Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!
Nie czekaj z kiszeniem. Gdy tylko kupisz ogórki zrób to jak najszybciej, a gdy tylko przyjdziesz domu zalej je zimną wodą. Odczekaj około 6 godzin i zabierz się do kiszenia!123RF/PICSEL

Ogórki kiszone - o czym pamiętać, żeby się udały?

Jak kisić ogórki? Spróbuj według jednego z trzech podanych sposobów
Jak kisić ogórki? Spróbuj według jednego z trzech podanych sposobów123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

- zalewa

  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

- zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

- zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki konserwowe łagodne - o czym pamiętać podczas ich przygotowywania?

Ogórki konserwowe również nie są trudne do wykonania! Kluczem jest aromatyczna zalewa na ogórki
Ogórki konserwowe również nie są trudne do wykonania! Kluczem jest aromatyczna zalewa na ogórki123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki - małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

- zalewa

  • ½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe ostre

Ogórki konserwowe na ostro to gratka dla miłośników pikantnych dodatków! Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu lub na kanapkę
Ogórki konserwowe na ostro to gratka dla miłośników pikantnych dodatków! Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu lub na kanapkęPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki - małe
  • strąki świeżej papryki ostrej
  • czosnek
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

- zalewa

  • 1½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe z curry

Curry to świetny dodatek do ogórków! Jest bardzo zdrowe - zwiększa wydzielanie żółci, tym samym ułatwia spalanie tłuszczów
Curry to świetny dodatek do ogórków! Jest bardzo zdrowe - zwiększa wydzielanie żółci, tym samym ułatwia spalanie tłuszczówPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki - dowolna liczba
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

- zalewa

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sałatka z ogórków - będziecie się nią zajadać zimą

Sałatka z ogórków jest świetnym dodatkiem do potraw i dań mięsnych
Sałatka z ogórków jest świetnym dodatkiem do potraw i dań mięsnychPicsel123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 ¼ kg ogórków
  • 25 dag cebuli
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól

Przecier ogórkowy - doskonały na zupę ogórkową

Przecier z ogórków jest niezastąpioną bazą do przygotowania pysznej zupy ogórkowej
Przecier z ogórków jest niezastąpioną bazą do przygotowania pysznej zupy ogórkowej123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki (wybieramy o drobnych nasionkach)
  • chrzan
  • koper
  • czosnek

- zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Składniki

  • Ogórki kiszone (dowolna liczba)

Pikle z ogórków - przysmak dla wybrednych

Pikle z ogórków mają charakterystyczny, ostro-słodki smak
Pikle z ogórków mają charakterystyczny, ostro-słodki smak123RF/PICSEL

Składniki

  • ogórki - duże, dowolna ilość
  • 1 średnia cebula (na 1 kg ogórków)
  • sól

- zalewa

  • 2 l wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ kg cukru
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja Pustelnik jest znaną autorką setek przepisów na dania i przetworyGrzegorz Bukala/REPORTEREast News
Tradycyjny przepis na ogórki w occieInteria KulinariaInteria Kulinaria