Reklama

Reklama

Przymierzasz się do robienia przetworów? Najlepsze przepisy s. Anastazji na ogórki

Ogórki - uwielbiamy je pod każdą postacią. Świeże w mizerii albo na kanapce, małosolne w szczycie sezony czy kiszone i konserwowe, którymi możemy zajadać się zimą. Zastanawiasz się, jak zrobić przetwory, by były najsmaczniejsze i przede wszystkim, żeby się udały i twoja praca nie poszła na marne? Oto najlepsze przepisy na ogórki kiszone siostry Anastazji. Słynna gotująca zakonnica podzieliła się nimi w swojej książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji".

Jak i kiedy kisić ogórki? Dlaczego ogórki kiszone miękną? Dobry przepis na ogórki kiszone czy ogórki konserwowe co roku jest poszukiwany przez osoby, które chcą spróbować swoich sił w wykonaniu domowych przetworów z ogórków. Kiszenie ogórków nie jest trudne - wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach.

Sprawdź: Tego unikaj podczas kiszenia ogórków

Ogórki kiszone - o czym pamiętać, żeby się udały?

Mogą w tym pomóc sprawdzone przepisy na ogórki s. Anastazji, dzięki którym przygotujesz nie tylko najsmaczniejsze ogórki kiszone, ale i konserwowe w kilku wersjach, sałatkę z ogórków, pikle czy przecier ogórkowy.

Reklama

Wersja I 

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody (zimnej)
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - jak zrobić?

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami z i m n ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia.

Wersja II 

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - przepis

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, 3 kawałki chrzanu, niedużą gałązkę kopru. Można również dołożyć 1-2 liście wiśni, czarnej porzeczki lub liść dębu. Zalać słoje z ogórkami g o r ą c ą zalewą, dobrze zakręcić i odstawić do ukiszenia. Po 5-6 dniach słoiki pasteryzować przez ok. 2 min 

Wersja III

Składniki

  • ogórki
  • czosnek
  • koper
  • chrzan

Składniki - zalewa

  • 1 l przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Ogórki kiszone - sposób przygotowania

Ogórki i koper - umyć. Czosnek, chrzan obrać i rozdrobnić. Dno kamiennego garnka (lub szklanego naczynia) wyłożyć koprem, chrzanem i czosnkiem, następnie układać ogórki naprzemiennie z chrzanem, czosnkiem, koprem. Wierzch wypełnionego garnka również wyłożyć koprem, czosnkiem i chrzanem. Całość zalać w r z ą c ą zalewą. Przykryć czystą ściereczką, spodeczkiem i obciążyć. Gdy ogórki ukisną - należy przełożyć je do słoików i zalać wodą z kiszenia. Dobrze zakręcone słoje pasteryzować przez ok. 2 min 

Ogórki konserwowe łagodne - o czym pamiętać podczas ich przygotowywania?

Składniki

  • ogórki - małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Składniki - zalewa

  • ½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe łagodne - jak zrobić

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i przestudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Dodatek do ziemniaków, kanapek, sałatek i śledzi.

Ogórki konserwowe ostre

Składniki

  • ogórki - małe
  • strąki świeżej papryki ostrej
  • czosnek
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Składniki - zalewa

  • 1½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki konserwowe ostre - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, ułożyć w słoikach. Paprykę umyć. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 10-15 min. 

Ogórki konserwowe z curry

Składniki

  • ogórki - dowolna liczba
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki - zalewa

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Ogórki konserwowe z curry - jak zrobić?

Ogórki oczyścić, obrać, przekroić wzdłuż (większe na 4 części). Na dno każdego słoika włożyć kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli, napełnić słoiki ogórkami. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować i gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzować przez ok. 3 min.

Sałatka z ogórków - będziecie się nią zajadać zimą

Składniki

  • 1 ¼ kg ogórków
  • 25 dag cebuli
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól

Sałatka z ogórków - jak zrobić?

Ogórki umyć, poszatkować ze skórką, posolić i zostawić na 1 godz., po czym odcisnąć sok. Cebule obrać i pokroić w paski. Połączyć odciśnięte ogórki z cebulą i pozostałymi składnikami. Wymieszać i lekko zagotować. Gorące przełożyć do słoików i gotować przez ok. 15 min.

Dodatek do mięs, wędlin i dania głównego. 

Przecier ogórkowy - doskonały na zupę ogórkową

Wersja I

Składniki

  • ogórki (wybieramy o drobnych nasionkach)
  • chrzan
  • koper
  • czosnek

Składniki - zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Przecier ogórkowy - jak zrobić? Ogórki umyć (nie obierać), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chrzan i czosnek obrać, koper umyć. Na spód każdego słoika włożyć kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, koper, następnie słoik wypełnić startymi (lekko odciśniętymi) ogórkami. Całość zalać gotującą się zalewą przygotowaną z podanych składników. Słoiki zakręcić i odstawić. Pasteryzować po 3-4 dniach.

Wersja II

Składniki

  • Ogórki kiszone (dowolna liczba)

Przecier z ogórków - sposób przygotowania

Ogórki zemleć w maszynce do mięsa. Przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Pasteryzować przez ok. 15 min. Przecier ogórkowy najczęściej wykorzystany jest do sporządzenia zupy ogórkowej oraz jako dodatek do sosów.

Pikle z ogórków - przysmak dla wybrednych

Składniki

  • ogórki - duże, dowolna ilość
  • 1 średnia cebula (na 1 kg ogórków)
  • sól

Składniki - zalewa

  • 2 l wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • ½ kg cukru
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Pikle z ogórków - jak zrobić?

Ogórki obrać, przekroić, wydrążyć pestki, pokroić wzdłuż (lub w półplastry), posolić, wymieszać i odstawić na 2 godz. Cebulę pokroić w ćwiartki i dodać do zagotowanej zalewy przygotowanej z obok wymienionych składników. Odcisnąć ogórki i dodać do zalewy. Gotować do momentu, kiedy ogórki nabiorą szklistego wyglądu.

Następnie gorące przełożyć do słoików. Dokładnie zamknąć i odwrócić słoiki do góry dniem.

Niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych.

* * *

Więcej przepisów znajdziesz w książce "153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji" s. Anastazji Pustelnik FDC (Wydawnictwo WAM).

Lubisz włoskie smaki? Sięgnij po przepis na pomidorki w oliwie

Interesują cię owocowe przetwory? Zrób domowy sok malinowy

* * *

Zobacz wideo:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy