Borówkowa fantazja według przepisu siostry Anastazji. Goście będą prosić o dokładkę
Na spodzie herbatniki z czekoladowym kremem, później puszysta jogurtowa masa, znowu herbatniki i świeże owoce. Borówkowa fantazja. Dokładnie taką nazwę nadała temu deserowi autorka przepisu, siostra Anastazja. Nic smaczniejszego dzisiaj nie przygotujecie.
![Przepis siostry Anastazji na ciasto z borówkami](https://i.iplsc.com/000HAPZESYKXY2CM-C322-F4.webp)
Ciasto bez pieczenia? Może skusicie się na borówkową fantazję. Herbatniki przekładane kremem i świeże borówki - szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis na nie zdradziła siostra Anastazja, która zna sposoby na to, aby zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi propozycjami.
Sprawdź także: Słodki przepis od siostry Anastazji. Sernik z rodzynkami
Przepis na ciasto od siostry Anastazji - borówkowa fantazja
Składniki na spód ciasta:
- 1 paczka herbatników
- 5 dag roztopionego masła
- 5 łyżek kremu czekoladowego
Spód ciasta- wykonanie:
- Herbatniki rozdrobnić w blenderze.
- Wymieszać z masłem i kremem czekoladowym na gładką masę.
- Formę (24 cm × 24 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na niej równą warstwę masy z herbatników.
- Schłodzić w lodówce.
![Borówkowa fantazja](https://i.iplsc.com/000HAPZG2H8R4CCP-C322-F4.webp)
Składniki na krem:
- 80 dag jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka borówek
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 paczka herbatników kakaowych
Krem - wykonanie (dwie części):
- 1/2 szklanki borówek opłukać i gotować przez 5 minut, przetrzeć na gładko.
- Pozostawić do wystudzenia.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko przestudzić.
- Jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Dodać 3/4 żelatyny, cały czas miksując.
- Delikatnie ubić śmietanę kremówkę i wymieszać z jogurtem.
- Krem podzielić na dwie części.
- Do jednej części dodać rozdrobnione w blenderze wiórki kokosowe.
- Dobrze wymieszać i rozprowadzić równą warstwą na schłodzonym spodzie z biszkoptów.
- Na wierzchu ułożyć warstwę z herbatników kakaowych i schłodzić w lodówce.
- Do drugiej części kremu dodać przetarte borówki, pozostałą część żelatyny i dokładnie wymieszać.
- Dodać 1/4 szklanki borówek, delikatnie wymieszać i wyłożyć równą warstwą na herbatniki.
- Włożyć do lodówki na 2-3 godz., by całość dobrze stężała.
- Przed podaniem posypać pozostałymi borówkami.
* Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"
Polecamy także inne przepisy: