Zapomnij o bułce tartej. Ta panierka pozwoli na uzyskanie doskonałej chrupkości

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
34
Udostępnij

Panierka na mięsie czy rybie nie tylko sprawia, że jedzenie przyjemnie chrupie i ma odpowiednią konsystencję, ale wzbogaca również jego smak. Chcąc przygotować dobrą panierkę, najczęściej sięgamy po bułkę tartą i jajko, ale świetny efekt uzyskamy, korzystając z innego składnika.

Bułkę tartą z powodzeniem możemy zastąpić płatkami owsianymi
Bułkę tartą z powodzeniem możemy zastąpić płatkami owsianymi123RF/PICSEL

Co zamiast panierki z bułki tartej?

Kotlety schabowe, kotlety mielone, nuggetsy, ryby i wiele innych, smacznych produktów poddaje się obróbce termicznej, wcześniej odpowiednio je panierując. Obtoczenie mięsa lub ryby w odpowiednio przygotowanej panierce pozwala nam doskonale je zrumienić, zachować soczystość i uzyskać przyjemną w jedzeniu chrupkość.

Nasze babcie i mamy zazwyczaj w tym celu używały bułki tartej, w której obtaczano dany produkt, zamaczając go wcześniej w jajku i ewentualnie oprószając mąką. To bez wątpienia sprawdzony i dobry sposób na panierkę, ale wielbiciele kulinarnych doznań preferują również inną metodę panierowania. Mowa o zastąpieniu bułki tartej płatkami owsianymi. Taka panierka jest jeszcze bardziej chrupiąca i przyjemniejsza w jedzeniu.

Jak przygotować panierkę z płatków owsianych?

Panierkę z płatków owsianych z powodzeniem możemy przygotować na dwa, różne sposoby, w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Pierwszy z nich polega na obtoczeniu danego produktu w całych płatkach owsianych, co po usmażeniu lub upieczeniu da nam efekt dużej chrupkości.

Jakich produktów użyć do panierki zamiast bułki tartej?
Jakich produktów użyć do panierki zamiast bułki tartej?123RF/PICSEL

Jeśli natomiast chcielibyśmy, aby obtoczone w panierce ryba lub kawałek mięsa były delikatniejsze, warto najpierw płatki owsiane zblendować, uzyskując malutkie ziarenka. Rzecz jasna, bez względu na to, czy użyjemy całych płatków, czy może rozdrobnionych, panierka najlepiej będzie przylegać do produktu, jeśli wcześniej zanurzymy go w dokładnie roztrzepanym jajku.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsiana
      Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      23
      Super
      relevant
      4
      Hahaha
      haha
      2
      Szok
      shock
      4
      Smutny
      sad
      1
      Zły
      angry
      0
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      34
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na