Zapomnij o bułce tartej. Ta panierka pozwoli na uzyskanie doskonałej chrupkości
Panierka na mięsie czy rybie nie tylko sprawia, że jedzenie przyjemnie chrupie i ma odpowiednią konsystencję, ale wzbogaca również jego smak. Chcąc przygotować dobrą panierkę, najczęściej sięgamy po bułkę tartą i jajko, ale świetny efekt uzyskamy, korzystając z innego składnika.
Co zamiast panierki z bułki tartej?
Kotlety schabowe, kotlety mielone, nuggetsy, ryby i wiele innych, smacznych produktów poddaje się obróbce termicznej, wcześniej odpowiednio je panierując. Obtoczenie mięsa lub ryby w odpowiednio przygotowanej panierce pozwala nam doskonale je zrumienić, zachować soczystość i uzyskać przyjemną w jedzeniu chrupkość.
Nasze babcie i mamy zazwyczaj w tym celu używały bułki tartej, w której obtaczano dany produkt, zamaczając go wcześniej w jajku i ewentualnie oprószając mąką. To bez wątpienia sprawdzony i dobry sposób na panierkę, ale wielbiciele kulinarnych doznań preferują również inną metodę panierowania. Mowa o zastąpieniu bułki tartej płatkami owsianymi. Taka panierka jest jeszcze bardziej chrupiąca i przyjemniejsza w jedzeniu.
Jak przygotować panierkę z płatków owsianych?
Panierkę z płatków owsianych z powodzeniem możemy przygotować na dwa, różne sposoby, w zależności od naszych indywidualnych preferencji. Pierwszy z nich polega na obtoczeniu danego produktu w całych płatkach owsianych, co po usmażeniu lub upieczeniu da nam efekt dużej chrupkości.
Jeśli natomiast chcielibyśmy, aby obtoczone w panierce ryba lub kawałek mięsa były delikatniejsze, warto najpierw płatki owsiane zblendować, uzyskując malutkie ziarenka. Rzecz jasna, bez względu na to, czy użyjemy całych płatków, czy może rozdrobnionych, panierka najlepiej będzie przylegać do produktu, jeśli wcześniej zanurzymy go w dokładnie roztrzepanym jajku.