Botwina: Polskie superfoods w przepisie na gęsty chłodnik litewski

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Jak przygotować chłodnik litewski?
Jak przygotować chłodnik litewski?123RF/PICSEL

Właściwości botwiny

Chłodnik litewski - niezbędne produkty

Młoda botwinka to źródło witamin i minerałów
Młoda botwinka to źródło witamin i minerałów123RF/PICSEL
  • 2 pęczki świeżej botwinki
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 500 ml maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przyrządzanie chłodnika litewskiego - krok po kroku

  1. Przyrządzanie chłodnika litewskiego - krok po kroku
  2. Botwinkę dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odcinamy buraczki.
  3. Liście oraz łodygi otrzepujemy z nadmiaru wilgoci i siekamy nożem na mniejsze kawałki. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki, a każdą z nich na plasterki. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce.
  4. Do garnka wlewamy 0,5 l bulionu warzywnego lub wody, dorzucamy do środka buraczki i gotujemy na najwyższej mocy palnika. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dajemy im jeszcze 10 minut.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy posiekane łodyżki i liście, które podgrzewamy przez 5-6 minut. W kolejnym kroku pozostawiamy wywar do całkowitego wystudzenia i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
  6. Kiedy zupa na bazie buraków i botwinki stygnie, przygotowujemy resztę warzyw. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końce i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami.
  7. Starte ogórki i rzodkiewki mieszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie zobaczymy, że zaczyna zbierać się woda. Możemy ją odlać lub zostawić.
  8. Do przestudzonych buraków i botwinki dodajemy ogórki i rzodkiewki. Dosypujemy również posiekany koperek i szczypiorek.
  9. Na koniec dolewamy jogurt oraz maślankę, a wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowany chłodnik doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki.
  10. Chłodnik litewski zawsze podajemy na zimno - nigdy nie podgrzewamy go przed nalaniem do talerza. Smacznego!
Gazpacho - tradycyjny hiszpański chłodnikInteria KulinariaInteria Kulinaria
Przejdź na