Botwina: Polskie superfoods w przepisie na gęsty chłodnik litewski

Jak przygotować chłodnik litewski?
Jak przygotować chłodnik litewski?123RF/PICSEL

Właściwości botwiny

Zobacz również:

    Chłodnik litewski - niezbędne produkty

    Młoda botwinka to źródło witamin i minerałów
    Młoda botwinka to źródło witamin i minerałów123RF/PICSEL
    • 2 pęczki świeżej botwinki
    • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
    • ½ pęczka koperku
    • ½ pęczka szczypiorku
    • 3-4 ogórki gruntowe
    • 6 rzodkiewek
    • 500 ml maślanki
    • 250 ml jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • ½ łyżeczki soli
    • szczypta pieprzu

    Przyrządzanie chłodnika litewskiego - krok po kroku

    1. Przyrządzanie chłodnika litewskiego - krok po kroku
    2. Botwinkę dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie odcinamy buraczki.
    3. Liście oraz łodygi otrzepujemy z nadmiaru wilgoci i siekamy nożem na mniejsze kawałki. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki, a każdą z nich na plasterki. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce.
    4. Do garnka wlewamy 0,5 l bulionu warzywnego lub wody, dorzucamy do środka buraczki i gotujemy na najwyższej mocy palnika. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i dajemy im jeszcze 10 minut.
    5. Po upływie wyznaczonego czasu dodajemy posiekane łodyżki i liście, które podgrzewamy przez 5-6 minut. W kolejnym kroku pozostawiamy wywar do całkowitego wystudzenia i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
    6. Kiedy zupa na bazie buraków i botwinki stygnie, przygotowujemy resztę warzyw. Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końce i trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z rzodkiewkami.
    7. Starte ogórki i rzodkiewki mieszamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie zobaczymy, że zaczyna zbierać się woda. Możemy ją odlać lub zostawić.
    8. Do przestudzonych buraków i botwinki dodajemy ogórki i rzodkiewki. Dosypujemy również posiekany koperek i szczypiorek.
    9. Na koniec dolewamy jogurt oraz maślankę, a wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowany chłodnik doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki.
    10. Chłodnik litewski zawsze podajemy na zimno - nigdy nie podgrzewamy go przed nalaniem do talerza. Smacznego!
    Gazpacho - tradycyjny hiszpański chłodnikInteria KulinariaInteria Kulinaria