Witamina ukryta w soczystej zieleni. Spożywcze źródła cennej dla zdrowia witaminy K

Jakie produkty spożywcze obfitują w witaminę K?
Jakie produkty spożywcze obfitują w witaminę K?123RF/PICSEL
  • Ze względu na wysoką biodostępność, witamina K2 pokrywa niemal 50% dziennego zapotrzebowania.
  • Carl Dam, odkrywca witaminy K, oraz Edward Doisy, który opisał budowę chemiczną witaminy K, otrzymali za swoje odkrycia Nagrodę Nobla.
  • Witamina K wykazuje silne właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.

Czym jest witamina K?

  • witaminę K1 - nazywaną fitochinonem lub fitomenandionem, syntetyzowaną w roślinach;
  • witaminę K2 - tzw. menachinon, syntetyzowany przez bakterie jelitowe, najczęściej dostępna w postaci suplementów;
  • witaminę K3 - menadion, syntetyczny analog witamin K.

Zobacz również:

    Funkcja witaminy K w organizmie

    Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie sprzyja szybszemu krzepnięciu krwi
    Odpowiedni poziom witaminy K w organizmie sprzyja szybszemu krzepnięciu krwi123RF/PICSEL

    Gdzie występuje witamina K?

    • brokuły,
    • brukselka,
    • szpinak,
    • jarmuż,
    • kapusta,
    • sałata,
    • rukola,
    • natka pietruszki,
    • ogórki,
    • cukinia,
    • groszek,
    • pomidory,
    • marchew,
    • ziemniaki,
    • seler naciowy,
    • kalafior,
    • szparagi zielone,
    • oliwa z oliwek,
    • olej rzepakowy,
    • olej sojowy,
    • kiwi,
    • truskawki,
    • brzoskwinie,
    • awokado,
    • winogrona.

    Objawy niedoboru składnika

    Osoby ze skłonnością do siniaków powinny zbadać poziom witaminy K w organizmie
    Osoby ze skłonnością do siniaków powinny zbadać poziom witaminy K w organizmie123RF/PICSEL
    • stany zapalne jelit,
    • choroby wątroby,
    • mukowiscydozę,
    • celiakię,
    • zespół złego wchłaniania,
    • urazy,
    • problemy po rozległych zabiegach operacyjnych.
    • krwiomocz,
    • obfite miesiączki,
    • krwotoki z nosa,
    • często pojawiające się siniaki,
    • długi czas krzepnięcia krwi po skaleczeniu,
    • wzmożona łamliwość kości,
    • podatność na infekcje bakteryjne,
    • choroby układu sercowo-naczyniowego.

    Jak rozpoznać nadmiar witaminy K?

    • nadmierną potliwość,
    • nawracające uczucie gorąca,
    • niedokrwistość,
    • swędzenie,
    • zaczerwienienie skóry,
    • zmiany występujące na naskórku,
    • ból i kłucie w sercu,
    • problemy z wątrobą.
    Niedobór witaminy D. Jak się objawia?INTERIA.TVInteria.tv