Botwinka na wiosnę

Wraz z wiosną na naszych stołach pojawiają się świeże warzywa. Jednym z nich jest botwinka.

Botwinka nie jest aż tak zdrowa, jak czerwone buraki, ale smakuje wyjątkowo.
Botwinka nie jest aż tak zdrowa, jak czerwone buraki, ale smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

To bardzo młode buraczki (wielkości orzecha) jadane wraz z liśćmi jako jedne z pierwszych młodych warzyw.

Botwinka nie odznacza się specjalną wartością odżywczą (zawiera głównie witaminę C oraz beta-karoten), a jej największą zaletą jest świeży, wiosenny smak.

Przygotowuje się z niej zwykle zupę, serwowaną z jajkiem na twardo.

Warto też dodać do dania mleko lub śmietanę. W ten sposób neutralizuje się bowiem obecny w botwinie kwas szczawiowy (jego nadmiar m.in. utrudnia wchłanianie wapnia przez organizm).

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas