Botwinka (po 12. miesiącu)

Zupa z botwinki
Zupa z botwinkiRodzice w kuchni
  • 1 udko z kurczaka
  • jarzynka na rosół
  • 2 małe buraki
  • pęczek botwiny
  • 1 ziemniak
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • dodatek: odrobina śmietany 12%
  1. Ugotuj rosołek z kurczaka i jarzynki (z udka możesz zdjąć skórę). 
  2. Po ugotowaniu wszystko wyjmij. Mięso możesz wkroić do zupki lub zaserwować je na drugie danie.
  3. Na grubej tarce zetrzyj umyte i obrane buraki, a botwinkę drobno pokrój. 
  4. Ugotuj je w rosole. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj 1 marchewkę z rosołu, drobno pokrojonego ziemniaka , koperek i natkę.
  6. Zupka będzie gotowa kiedy buraczki i ziemniak będą miękkie. 
  7. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj. 
  8. Udekoruj kleksem śmietany i gotowe!