Botwinka (po 12. miesiącu)
Botwinka to zupa, którą lubią wszyscy domownicy. Jest smaczna wiosenna i pożywna.
Maluchowi warto zmiksować zupę, bo liście z botwinki mogą mu nie smakować.
Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- jarzynka na rosół
- 2 małe buraki
- pęczek botwiny
- 1 ziemniak
- koperek
- natka pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- dodatek: odrobina śmietany 12%
Sposób przygotowania:
- Ugotuj rosołek z kurczaka i jarzynki (z udka możesz zdjąć skórę).
- Po ugotowaniu wszystko wyjmij. Mięso możesz wkroić do zupki lub zaserwować je na drugie danie.
- Na grubej tarce zetrzyj umyte i obrane buraki, a botwinkę drobno pokrój.
- Ugotuj je w rosole.
- Pod koniec gotowania dodaj 1 marchewkę z rosołu, drobno pokrojonego ziemniaka , koperek i natkę.
- Zupka będzie gotowa kiedy buraczki i ziemniak będą miękkie.
- Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu, dodaj łyżkę oleju i wymieszaj.
- Udekoruj kleksem śmietany i gotowe!
Smacznego!