Botwinkowa z sokiem z cytryny
Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki.
Składniki dla 4 osób:
- 2 młode buraki
- włoszczyzna
- pęczek botwinki
- 3 ziemniaki
- natka pietruszki
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Botwinę i buraki umyj i obierz. Buraki pokrój w kostkę, botwinę razem z łodyżkami pokrój na małe cząstki. Włoszczyznę i ziemniaki obierz. Do garnka włóż pokrojoną botwinę i buraki, włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie wlej 2 l wody. Gotuj na wolnym ogniu tak długo, aż warzywa staną się miękkie.
2. Włoszczyznę wyjmij z wywaru, marchew pokrój w kostkę, dodaj ponownie do zupy. Wlej sok z cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki, a całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Zupę udekoruj liśćmi natki pietruszki.
Czas przygotowania: ok. 45 minut