Botwinkowy frykas z jajkiem na miękko
Przedstawiamy banalny przepis na lekką i zdrową sałatkę z makaronem, botwinką i jajkiem na miękko. Jest pożywna i wyjątkowo smaczna.

Składniki
- 30 dag makaronu penne
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 szkl. zielonych oliwek
- 3 garści listków botwinki
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- mielony biały pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Utrzyj go z musztardą (najlepiej pikantną, np. dijon, francuską), sokiem z cytryny, miodem oraz sporą szczyptą soli i pieprzu. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Odstaw (nie do lodówki). 2. W dużym garnku zagotuj 3 litry posolonej wody. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Przelej go zimną wodą i zostaw na sitku, by dobrze ociekł. Listki botwinki i natkę umyj, delikatnie osusz. Botwinkowy frykas z jajkiem na miękko 3. Zimny makaron wsyp do dużej miski, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, oliwki oraz porwaną natkę. W czterech miseczkach rozłóż listki botwinki i po porcji przygotowanej sałatki. 4. Jajka ugotuj na miękko. Przelej je zimną wodą i ostrożnie obierz ze skorupki. Sałatkę rozłożoną do miseczek równomiernie polej sosem. Do każdej porcji włóż po jednym jajku, nacinając je, by żółtko lekko się rozlało. Posyp danie ziołami prowansalskimi i od razu podawaj.