Brioszki z nadzieniem serowo-gruszkowym

Idealne śniadanie w stylu francuskim.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 20 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 gruszka
  • 175 g sera z niebieską pleśnią
  • Żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 papierowych papilotek

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i cukrem. 100 ml wody podgrzać z masłem, rozpuścić w tym drożdże. Drożdże i jajka dodać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać pokroić w drobną kostkę, ser pokruszyć, wymieszać z gruszkami. Ciasto podzielić na 20 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Formować okrągłe bułeczki i umieszczać w papierowych papilotkach, w każdej bułeczce robić wgłębienie, nakładać łyżeczkę nadzienia, na to nakładać mniejszą kulkę ciasta. W ten sposób uformować 20 brioszek. Odstawić na 15 minut aby podrosły. Żółtko zmieszać ze śmietaną i posmarować nim brioszki. Piec w rozgrzanym piekarniku (225 st. C) przez 12-15 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje