Brioszki z nadzieniem serowo-gruszkowym
Idealne śniadanie w stylu francuskim.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła
- 20 g drożdży
- 3 jajka
- 1 gruszka
- 175 g sera z niebieską pleśnią
- Żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 20 papierowych papilotek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. 100 ml wody podgrzać z masłem, rozpuścić w tym drożdże. Drożdże i jajka dodać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gruszki obrać pokroić w drobną kostkę, ser pokruszyć, wymieszać z gruszkami. Ciasto podzielić na 20 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Formować okrągłe bułeczki i umieszczać w papierowych papilotkach, w każdej bułeczce robić wgłębienie, nakładać łyżeczkę nadzienia, na to nakładać mniejszą kulkę ciasta. W ten sposób uformować 20 brioszek. Odstawić na 15 minut aby podrosły. Żółtko zmieszać ze śmietaną i posmarować nim brioszki. Piec w rozgrzanym piekarniku (225 st. C) przez 12-15 minut