Brokułowa na ostro
Pachnące i pełne witamin świeże warzywa świetnie nadają się na zupy, która będzie rozkoszą dla podniebienia i wzmocni organizm.
Składniki dla 4 osób:
- włoszczyzna
- skrzydło z indyka
- papryczka chilli
- duży brokuł
- duże ziemniaki
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- pieprz grubo mielony
- sól
Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka ze skrzydłem z indyka, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej 1,2 l wody, gotuj 20 minut, zdejmując szumowiny.
2. Z przestudzonego wywaru wyjmij włoszczyznę, a dodaj do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj różyczki brokułu razem z pokrojoną w plastry papryczką chilli. Przypraw do smaku solą i pieprzem, a potem gotuj jeszcze przez kolejne 10 minut.
Czas przygotowania: ok. 60 minut