Nie wszystko na raz! Jak łączyć produkty, by czuć się lekko i zdrowo?

Natalia Jabłońska

Jeśli nie chcesz czuć się ciężko i sennie po posiłku, musisz nauczyć się łączyć ze sobą poszczególne produkty
Jeśli nie chcesz czuć się ciężko i sennie po posiłku, musisz nauczyć się łączyć ze sobą poszczególne produkty123RF/PICSEL

Dlaczego prostota w kuchni działa na naszą korzyść?

Jakie połączenia sprzyjają trawieniu?

  • Zielone warzywa - najlepsi sojusznicy. Nieskrobiowe warzywa (np. sałata, rukola, szpinak, cukinia, brokuły) pasują niemal do wszystkiego: białek, tłuszczów i węglowodanów. Ich bogactwo witamin i enzymów wspiera cały proces trawienia. Zielona baza to dobry punkt wyjścia przy komponowaniu każdego dania.
  • Najpierw białko. Jeśli na talerzu pojawia się mięso, ryby, jajka lub roślinne źródła białka (np. tofu, strączki), warto zjeść je na początku posiłku. Do ich rozłożenia potrzebna jest duża ilość soków żołądkowych - jeśli w pierwszej kolejności zjemy produkty skrobiowe, żołądek może nie nadążyć z ich produkcją.
  • Jedna skrobia na raz. Ryż, ziemniaki, makaron czy kasze - wszystkie są źródłami węglowodanów złożonych. Jednak każdy z tych produktów wymaga innego środowiska trawiennego. Dlatego lepiej nie mieszać ich w jednym posiłku. Jeśli robisz kotlety z kaszy jaglanej, zrezygnuj z dodatku ryżu czy pieczywa.
  • Sól pomaga, ale tylko na początek. Słone smaki pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Dlatego kiszonki czy oliwki warto zjeść przed obiadem lub dodać do przystawki. Zadziałają jak starter dla żołądka.
Ręka osoby kładzie plaster pomidora na kanapkę z sałatą i szynką, trzymaną w dłoni.
Niektórych produktów lepiej ze sobą nie łączyć. I nie chodzi o smak, a nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu123RF/PICSEL

Czego lepiej nie łączyć?

Zobacz również:

    Złote zasady na zdrowie i lekkość

    • Tłuszcze (masło, oleje) dobrze komponują się ze skrobią (np. chleb z masłem, ziemniaki z olejem lnianym).
    • Kwaśne produkty - np. cytryny, limonki, pomidory - wspomagają trawienie tłuszczów.
    • Orzechy i nasiona dobrze łączą się z zielonymi warzywami i kwaśnymi owocami.
    • Owoce najlepiej jeść rano lub między posiłkami, nie na deser.
    • Komponując danie, zwracaj uwagę na jego strukturę, kolor, zapach i sposób podania - jedzenie "dla oka" działa też na trawienie.
    Czy gotowanie rzeczywiście jest za trudne dla najmłodszego pokolenia? Rzeczywistość zaskakuje
    Czy gotowanie rzeczywiście jest za trudne dla najmłodszego pokolenia? Rzeczywistość zaskakuje123RF/PICSEL

    Jedz intuicyjnie i prosto

    Maria Niklińska: Sława i popularność powinny być stworzone dla dorosłychKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL