Brokułowa z ziołami
Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka.
Składniki dla 4 osób:
- 1 duży brokuł łyżka masła
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki oleju dyniowego
- 4 łyżeczki serka mascarpone
- pęczek szczawiu
- włoszczyzna
- garść świeżych przypraw (oregano, bazylia, estragon)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka. Dodaj masło, brokuł, gotuj, aż warzywa zmiękną. Szczaw umyj, utnij łodygi, liście dodaj do zupy. Przypraw solą i pieprzem, gotuj chwilę.
2. Do schłodzonego wywaru dodaj połowę ziół i siemienia lnianego, całość zmiksuj blenderem. Następnie zupę podgrzej. Wlewaj na talerze, dekoruj serkiem mascarpone, pozostałymi ziołami i siemieniem lnianym. Polej odrobiną oleju dyniowego.
Czas przygotowania: ok. 50 minut