Brokułowa z ziołami

Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka.

Brokułowa z ziołami
Brokułowa z ziołami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży brokuł łyżka masła
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju dyniowego
  • 4 łyżeczki serka mascarpone
  • pęczek szczawiu
  • włoszczyzna
  • garść świeżych przypraw (oregano, bazylia, estragon)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, włóż do garnka. Dodaj masło, brokuł, gotuj, aż warzywa zmiękną. Szczaw umyj, utnij łodygi, liście dodaj do zupy. Przypraw solą i pieprzem, gotuj chwilę.

2. Do schłodzonego wywaru dodaj połowę ziół i siemienia lnianego, całość zmiksuj blenderem. Następnie zupę podgrzej. Wlewaj na talerze, dekoruj serkiem mascarpone, pozostałymi ziołami i siemieniem lnianym. Polej odrobiną oleju dyniowego.

Czas przygotowania: ok. 50 minut


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas