Brokułowe placuszki
W domu od kilku dni leżał brokuł. Wiedziałam, że przyszedł czas na niego i trzeba coś z nim w końcu zrobić.
Doszłam jednak do wniosku, że brokuł na parze jest może nie tyle passe, co nudny i jakoś nie mam na niego ochoty. Postanowiłam poeeksperymentować i w efekcie tego w naszym domu pojawił się nowy przepis na placki z tym warzywem.
Przeczuwałam, że przypadną do gustu również Adaśkowi. I jak się okazało wcale ale to wcale się nie pomyliłam :-). Kiedy spróbował po raz pierwszy, usłyszałam tylko "Dobre!", po czym w mgnieniu oka sprzątnął swój talerzyk z wielkim apetytem.
Dzisiaj więc wklejam nasze najnowsze domowe odkrycie.
Czego potrzebujemy?
1 duża główka brokuła
½ posiekanej dużej cebuli
1 duży ząbek czosnku, obrany i posiekany
¼ szklanki oleju roślinnego/ kokosowego
2/3 szklanki mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) lub pełnoziarnistej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 duże jajko
¼ szklanki chudego mleka, kefiru lub maślanki
Dressing
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
½ małej cebulki, drobno posiekanej
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Jak robimy?
Krok 1: Odcinamy główke brokuła (pozostawiamy sam kwiat), która następnie drobno szatkujemy.
Krok 2: Wlewamy do garnka szklanke wrzącej wody i 1/2 łyżeczki soli, po czym wrzucamy tam brokuła. Całośc przykrywamy pokrywka i gotujemy ok. 3 minut.
Krok 3: Szatkujemy bardzo drobno cebulkę, czosnek i natke pietruszki.
Krok 4: Po ugotowaniu szatkujemy brokuła na bardzo drobne kawałeczki, razem z cebulką, czosnkiem i pietruszka wsypujemy do miski.
Krok 5: Do miski dodajemy: mąkę, jajko, kefir, olej, piepsz i sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.
Krok 6: Na patelni podgrzewamy olej, po czym wykładamy łyżką masę, formując niewielkie placuszki.
Krok 7: Placki smażymy na niezbyt dużym okniu po ok. 3 minuty z kazdej stron. Po usmażemiu odkładamy je na chwilkę na ręcznik papierowy, aby wsiaknął z nich nadmiar tłuszczu.
Krok 8: Robimy jogurtowy dressing mieszając wszystkie 4 składniki, czyli: jogurt, sól, pietruszkę i sok z cytryny. Możecie też do niego dodać łyżeczkę majonezu. I gotowe :-)!
*** Placki są idealne zarówno same jak i w połączeniu z jakimś mięsiwkiem.