Brokułowy klops w płaszczyku
Smakowicie nadziane mięso będzie hitem na naszym stole. A to za sprawą świetnie skomponowanych dodatków oraz przypraw. Wypróbuj nasz przepis!
Sposób przygotowania:
1. Kajzerkę podziel na mniejsze części. Zalej 1/2 bulionu i zostaw, by zmiękła. Czosnek obierz, posiekaj. Dymkę oczyść, drobno pokrój - oddzielnie cebulki i szczypior. Cebulki i czosnek zeszklij na 1 łyżce oleju. Natkę umyj, osusz, posiekaj. Brokuł rozgnieć widelcem. Wymieszaj ze szczypiorkiem, natką, kaparami oraz serem. Przypraw pieprzem i ew. solą.
2. Odciśnij bułeczkę. Dodaj do mięsa, dołóż cebulę z czosnkiem i roztrzepane jajka. Dopraw 1/3 łyżeczki soli, suszonymi ziołami oraz papryką i pieprzem. Wlej resztę bulionu i dobrze wyrób rękoma (rób Brokułowy klops w płaszczyku to nawet kilkanaście minut - dzięki temu po upieczeniu mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste).
3. Przygotuj kawałek folii o wymiarach 20x30 cm. Rozłóż na nim plasterki boczku. Na nich rozsmaruj mięsną masę. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, rozłóż kawałki papryki, a na nich brokułowe nadzienie. Wszystko zwiń w roladę, pomagając sobie folią spod spodu. Folię usuń, roladę ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Piecz ok. 60 minut w 180 st. Jeśli boczek zacznie się zbytnio rumienić, przykryj roladę folią aluminiową.