Brosaniki
Kluski można okrasić cebulką lub skwarkami.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5–6 łyżek mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- Do podania: 2 średnie białe cebule, kilka łyżek oleju, opcjonalnie 200 g surowego wędzonego boczku
Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wyłóż na gęste sitko i osącz nadmiar wody, ale nie odciskaj. Delikatnie zlej wodę z miski, a skrobię, która zbierze się na dnie, wrzuć do ziemniaków. Dodaj sól i obie mąki (ilość mąki pszennej zależy od wilgotności startych ziemniaków), wymieszaj powstałą masę tak, by utworzyć zwartą, nielejącą pulpę.
Przygotowaną masę nabieraj łyżką i wrzucaj do osolonej wrzącej wody. Potem delikatnie zamieszaj i gotuj kilka minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Brosaniki okraś zrumienioną na oleju cebulką. Najlepiej jednak smakują, gdy kilkanaście minut poleżą pod przykryciem razem z cebulą w tłuszczu (koniecznie na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę). Można także dodać skwarki wytopione z surowego wędzonego boczku.
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.
