Brownie à la pizza
Smakowity deser

Składniki
- spód
- 50 g zmielonych migdałów
- 45 g mąki pszennej
- 2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 1⁄2 łyżki kakao w proszku
- 2 1⁄2 łyżki cukru kokosowego
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 szklanki (125 ml) dowolnego mleka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego, roztopionego.
- wierzch
- 120 g serka kremowego light
- 125 g jogurtu greckiego
- 1⁄2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- truskawki, maliny, wiórki kokosowe, liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż papierem blachę do pieczenia pizzy. Przygotuj spód brownie: mielone migdały i mąki dobrze połącz. Dodaj jajko, kakao, cukier kokosowy, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj. Wylej masę na środek blachy, rozprowadź równomiernie i piecz przez 10 minut. Posmaruj wierzch olejem kokosowym i piecz przez kolejne 5 minut. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj masę na wierzch: wymieszaj w misce serek, jogurt i wanilię. Rozsmaruj ją na cieście. Przed podaniem posyp ciasto truskawkami, malinami, wiórkami kokosowymi i liśćmi mięty.