Brownie „Leśne runo”
Czekoladę połam na kawałki. Wraz z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej.
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
- 35 dag cukru
- 35 dag gorzkiej czekolady
- 25 dag masła
- 5 jajek
- 25 dag mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag malin
Polewa:
- 10 dag czekolady deserowej
- 15 dag jagód
Dekoracja:
- owoce
- mięta
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: czekoladę połam na kawałki. Wraz z masłem stop ją w gorącej kąpieli wodnej, lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
2.. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem. Potem wsyp mąkę z proszkiem. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż maliny. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz godzinę.
3. Polewa: czekoladę stop. Jagody zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Mus jagodowy połącz z czekoladą. Upieczone ciasto wyjmij, ponakłuwaj wykałaczką. Polej sosem jagodowo- czekoladowym. Udekoruj np. świeżymi owocami i listkami mięty.