Reklama

Reklama

Brownie po polsku z likierem oraz śmietaną

Przekładaniec z kremem waniliowym

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + pieczenie
Składniki dla: 18 porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do piecz.
  • 1 szkl. mleka
  • 6 jajek
  • 1/5 szkl. likieru kawowego
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki. Stop wraz z masłem oraz mlekiem. Przestudź, wymieszaj  z likierem kawowym.

Reklama

2. Jajka ubij z cukrem. Połącz z masą czekoladową. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Formę wyłóż pergaminem.

3. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Piecz 50 minut w 180 st. Wystudź, rozetnij na dwa blaty.

4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Blaty przełóż kremem. Udekoruj, np. jabłkami.

Dobre rady cukiernika

Wystudzone blaty czekoladowe posmaruj cienko marmoladą. Dopiero potem nałóż bitą śmietanę. Dzięki temu krem śmietanowy będzie lepiej trzymał się na cieście.

Bita śmietana szybko chłonie wszelkie zapachy. Dlatego przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dowiedz się więcej na temat: brownie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje