Brownie po polsku z likierem oraz śmietaną

Przekładaniec z kremem waniliowym. Ciasto możemy przeciąć na dwa lub trzy blaty
Przekładaniec z kremem waniliowym. Ciasto możemy przeciąć na dwa lub trzy blaty123RF/PICSEL

Przekładaniec z kremem waniliowym

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę połam na kawałki. Stop wraz z masłem oraz mlekiem. Przestudź, wymieszaj  z likierem kawowym.

2. Jajka ubij z cukrem. Połącz z masą czekoladową. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Formę wyłóż pergaminem.

3. Ciasto rozsmaruj na spodzie przygotowanej formy. Piecz 50 minut w 180 st. Wystudź, rozetnij na dwa blaty.

4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Blaty przełóż kremem. Udekoruj, np. jabłkami.

Dobre rady cukiernika

Wystudzone blaty czekoladowe posmaruj cienko marmoladą. Dopiero potem nałóż bitą śmietanę. Dzięki temu krem śmietanowy będzie lepiej trzymał się na cieście.

Bita śmietana szybko chłonie wszelkie zapachy. Dlatego przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Łaciate brownie z adwokatem

Łaciate brownie z adwokatem
Łaciate brownie z adwokatem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę stop razem z 25 dag masła. Ubijaj 5 jajek z 1 i 1/2 szkl. cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj masę czekoladową.

2. Mąkę przesiej razem proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajeczno-czekoladowej. Szybko wymieszaj całość mikserem.

3. Resztę masła i cukru utrzyj z 3 jajkami. Domieszaj twaróg, śmietanę i ajerkoniak. Formę (24 x 24 cm) wyłóż pergaminem.

4. W formie rozsmaruj 2/3 ciasta czekoladowego. Przykryj je masą z sera i resztą ciasta. Lekko przemieszaj. Piecz 50 minut w 175 st.

Dobra rada cukiernika

Test czy brownie się upiekło: drewniany patyczek wbity w ciasto powinien wyjść lekko wilgotny, obklejony nie surowym ciastem, lecz czekoladowymi okruchami.

Wiśniowa kopuła

Wiśniowa kopuła
Wiśniowa kopuła123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj 3 tabliczki czekolady. Wrzuć do miseczki postawionej nad garnkiem z parującą wodą. Dodaj masło. Stop, ciągle mieszając.

2. Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej ostatnią czekoladę. Wstaw do lodówki. Jajka wbij do miseczki. Dodaj cukier. Ubij na puszystą masę.

3. Do ubitych jajek wsyp kakao. Porcjami wlej masło z czekoladą, ciągle ubijając. Domieszaj mąkę, proszek, wiśnie i alkohol.

4. Ciasto nałóż do natłuszczonej formy (śr. 26 cm). Piecz 50 min w 180 st. Czekoladową śmietanę ubij. Zrób rozetki na wierzchu ciasta.

Dobra rada cukiernika

Stopionej czekolady z masłem nie wlewaj od razu do reszty składników! Jeśli połączysz gorącą masę czekoladową z jajkami, mogą się one ściąć i ciasto nie wyjdzie.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas