Brownie po polsku z likierem oraz śmietaną

Przekładaniec z kremem waniliowym. Ciasto możemy przeciąć na dwa lub trzy blaty
Przekładaniec z kremem waniliowym. Ciasto możemy przeciąć na dwa lub trzy blaty123RF/PICSEL

Przekładaniec z kremem waniliowym

Składniki

  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2/3 kostki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do piecz.
  • 1 szkl. mleka
  • 6 jajek
  • 1/5 szkl. likieru kawowego
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
18 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady cukiernika

Łaciate brownie z adwokatem

Łaciate brownie z adwokatem
Łaciate brownie z adwokatem123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 i 1/2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła
  • 8 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 25 dag mielonego twarogu i gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek ajerkoniaku (adwokatu)
16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Wiśniowa kopuła

Wiśniowa kopuła
Wiśniowa kopuła123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 kostki (30 dag) masła
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szkl. wiśni z kompotu albo nalewki
  • 6 łyżek wiśniówki
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • tłuszcz do formy
12-16 porcji

Sposób przygotowania:

Dobra rada cukiernika

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?