Brownie z białą czekoladą i malinami
Prosty przepis na znane na całym świecie amerykańskie ciastka czekoladowe.
Składniki
- 185 g ciemnej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 150 g białej czekolady
- 200 g mrożonych malin
Przygotowanie
1. Umieść w misce połamane kawałki ciemnej czekolady. Rozpuść ją w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia. Utrzyj jajka z cukrem. Wsyp mąkę, kawałki białej czekolady i mrożone maliny. Całość delikatnie wymieszaj.
2. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm. Przełóż na nią czekoladową masę.
3. Piecz ciasto w 180 st. C przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. Pokrój brownie na kwadraty.
Nasza rada: W wersji dla dorosłych możesz dodać do ciasta łyżkę brandy lub whisky.