Reklama

Reklama

Brownie z wiśniami

Pyszne ciasto, w sam raz na sobotnie popołudnie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 140 g mąki pszennej typu 450
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 190 g wiśni, wydrylowanych
  • 20 g cukru pudru
  • 100 ml wiśniówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Wiśnie zalej wiśniówką i zagotuj na niewielkim ogniu. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Czekoladę rozpuść na parze i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej roztopioną czekoladę. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Reklama

Wiśnie wyjmij z alkoholu i obsyp je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Owoce dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj i przełóż do formy o średnicy 23 cm i piecz przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem.

Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.

INTERIA/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje