Brownie z wiśniami
Pyszne ciasto, w sam raz na sobotnie popołudnie.
Sposób przygotowania
Wiśnie zalej wiśniówką i zagotuj na niewielkim ogniu. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego smaku. Czekoladę rozpuść na parze i odstaw na bok. Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej roztopioną czekoladę. Do masy dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wiśnie wyjmij z alkoholu i obsyp je mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta. Owoce dodaj do masy czekoladowej, wymieszaj i przełóż do formy o średnicy 23 cm i piecz przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni z włączonym termoobiegiem.
Przepis pochodzi z książki "Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery", D. Coceancig.