Brukselka: Pomaga schudnąć, zapobiega wrzodom i osteoporozie

Brukselka należy do grona warzyw, które wyzwalają ambiwalentne odczucia. Grono jej miłośników jest całkiem spore i cały czas rośnie, ale jednocześnie nie brakuje tych, którzy już na samą myśl o niej odwracają się z obrzydzeniem. Zważywszy jednak na cenne wartości odżywcze, których dostarcza, warto po nią sięgać chociaż od czasu do czasu. Dzięki brukselce zapewnimy sobie witaminowy zastrzyk, wzmocnimy odporność i zabezpieczymy się przed osteoporozą czy bakterią Helicobacter pylori, wywołującą wrzody i nowotwory. Nie wspominając już o tym, że wspomoże naszą walkę z nadprogramowymi kilogramami, przysłuży się diabetykom i kobietom starającym się o dziecko. Co jeszcze, jedząc brukselkę, zyskamy? Sprawdźmy.

article cover
©123RF/PICSEL

Brukselka: Co zawiera?

©123RF/PICSEL

Kapusta brukselska powstała poprzez skrzyżowanie jarmużu z tradycyjną kapustą. Należy do grona tak zwanych "bomb odżywczych". Innymi słowy włączając ją do diety, czerpiemy same profity. Stanowi bogate źródło błonnika, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy A, kwasu foliowego, witaminy E, witaminy K, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Brukselka a zbędne kilogramy

Dzięki solidnej porcji błonnika brukselka daje nam na długo uczucie sytości i pomaga utrzymać piękną sylwetkę. Jest przy tym niskokaloryczna. W 100 g znajdziemy zaledwie 34 kalorie. Powinny zatem po nią sięgać osoby chcące się pozbyć nadprogramowych kilogramów i dbające o linię.

Dlaczego brukselka jest cenna?

©123RF/PICSEL

* Brukselka zawiera przeciwutleniacze (zwłaszcza sulforafan), które posiadają właściwości antybakteryjne, łagodzące stany zapalne i chronią nas przed bakterią Helicobacter pylori, wywołującą wrzody i raka żołądka oraz przed innymi nowotworami: m.in.: piersi, płuc, jelita grubego i prostaty. Brukselkę warto włączyć do diety także po przebytej chorobie nowotworowej, bo doskonale wzmacnia odporność.

* Brukselka jest bogata w kwas foliowy, który jest sprzymierzeńcem płodności i chroni przed wystąpieniem wad wrodzonych. Powinny ją zatem włączyć do diety kobiety w ciąży i planujące potomstwo.

* Brukselka - dzięki dużej zawartości potasu, magnezu, wapnia i sodu - bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie.

* Brukselka zapobiega osteoporozie i zakrzepom dzięki zawartości witaminy K, która jest budulcem kości, a także reguluje krzepnięcie krwi.

Jak najlepiej gotować brukselkę?

©123RF/PICSEL

Jeśli brukselka ma zachować zdrowotne właściwości, należy ją gotować nie dłużej niż 3-4 minuty, najlepiej na parze. Wyższa temperatura i woda zniszczą bezcenne antyoksydanty.

Aby się pozbyć goryczki, należy przed gotowaniem włożyć ją na na jakiś czas do zamrażalnika albo wrzucić do wrzącej wody i gotować przez chwilę bez przykrywki. Do wody warto dodać trochę mleka, cukru, cynamonu lub skórkę chleba.

Jak podawać brukselkę?

Brukselka perfekcyjnie smakuje surowa, podawana na przykład w sałatkach, jak i gotowana - z bułeczką, w zupie jarzynowej, zupie kremie, pieczona lub zmiksowana z ziemniakami na purée.

Jaką brukselkę kupować?

Chcesz cieszyć się najlepszym smakiem brukselki? Zawsze wybieraj tę o małych, zwartych, twardawych główkach w kolorze jasnozielonym, ze ściśle przylegającymi liśćmi. Upewnij się też, czy nie ma na niej żółtych plam. To gwarancja jej świeżości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas