Reklama

Reklama

Bruschetta z pieczoną dynią i papryką

Świetna przekąska!

Składniki

  • 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
  • 1 duża papryka (ok. 250 g)
  • 6 pomidorów suszonych z oleju
  • 6 łyżek pestek dyni
  • olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • pieprz, np. czerwony w ziarenkach
  • bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo

Składniki

  • ketchup np. Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
  • pomidory koktajlowe
  • pestki dyni
  • rukola
  • tymianek świeży

Sposób przygotowania

Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje