Bruschetta z pieczoną dynią i papryką
Świetna przekąska!

Składniki
- 1/4 średniej dyni hokkaido (ok. 350 g)
- 1 duża papryka (ok. 250 g)
- 6 pomidorów suszonych z oleju
- 6 łyżek pestek dyni
- olej lniany, dyniowy lub oliwa z oliwek
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- 2–3 ząbki czosnku
- pieprz, np. czerwony w ziarenkach
- bułka solanka, żytnia lub inne pieczywo
- ketchup np. Kotlin Z piekła rodem Extra Hot
- pomidory koktajlowe
- pestki dyni
- rukola
- tymianek świeży
Sposób przygotowania
Dynię i paprykę oczyść z nasion, pokrój w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 160°C i piecz warzywa do miękkości ok. 20 minut (z termoobiegiem). Ostudź. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Czosnek obierz i daj go do miski blendera lub miksera. Dodaj upieczone warzywa oraz pestki dyni. Wsyp sól oraz miksując dolewaj olej lub oliwę, aż do odpowiadającej ci konsystencji. Pieczywo pokrój w kromki i podpiecz je na suchej patelni lub w tosterze. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i podpiecz pomidory koktajlowe. Ciepłe pieczywo podawaj z pastą oraz warzywami.