Bryndzowe haluszki

To danie za nic ma sobie granice państw. Przecierane kluseczki są równie popularne u nas, na południu Polski, co po słowackiej stronie. Kuszą prostotą przygotowania oraz wyjątkowym aromatem i smakiem.

Bryndzowe haluszki
Bryndzowe haluszki123RF/PICSEL

Najlepsze są haluszki zrobione z ziemniaków  o dużej zawartości skrobi. W sklepie oznaczone są one literą C.  Do tej kategorii należą takie odmiany, jak Bryza, Ibis, Tajfun, Gracja, Gustaw. Dodaje się do nich pszenną mąkę - najlepiej typ 550 i 500. Przygotowanie dania ułatwi  sitko do przecieranych klusek, które kładzie się na garnku. Jeśli nie masz go, możesz użyć płaskiej tarki z dużymi otworami.

Sposób przygotowania:

1. Obierz cztery spore ziemniaki (razem ok. 50 dag). Umyj  je i zetrzyj na tarce o drobnych otworach (jak na placki ziemniaczane). Masę posól i wsyp 2/3 szkl. mąki pszennej. Wymieszaj na jednolitą masę.

2. Zagotuj posoloną wodę. Na garnku połóż sitko  do klusek przecieranych (ewentualnie tarkę). Nakładaj porcje masy i przecieraj je łyżką wprost do wrzątku. Gotuj 4-5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

3. Z boczku odetnij skórę i pokrój go na małe kawałki, a następnie podsmaż na patelni.

4. Do ugotowanych i odcedzonych kluseczek dodaj bryndzę. Mieszaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj boczek.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas