Twoje ciało domaga się tego ważnego składnika. Wyjmij z lodówki i ugotuj
Ma wpływ na nasz nastrój, dobrą pamięć, pracę mięśni i całego układu nerwowego. Niedobór choliny może mieć poważne konsekwencje. Na szczęście można ją uzupełnić w pyszny i prosty sposób. Co należy wprowadzić do diety?

Tego składnika szczególnie pilnuj w diecie
Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale oprócz znanego wszystkim zestawu witamin, który powinniśmy codziennie uzupełniać za pomocą zdrowej diety, istnieje składnik, do którego niedoboru szczególnie nie powinniśmy dopuszczać. Niedostateczna podaż choliny, bo o niej mowa, może powodować:
- Problemy z pamięcią i funkcjami poznawczymi
- Zwiększone ryzyko demencji i choroby Alzheimera
- Zaburzenia pracy wątroby
- Zaburzenia metabolizmu tłuszczów
- Podwyższony poziom homocysteiny (czynnik ryzyka miażdżycy)
- Zmęczenie i osłabienie mięśni
- Problemy z układem nerwowym
- Drżenie mięśni
- Osłabiona transmisja impulsów nerwowych
- Zaburzenia nastroju
- Podwyższone ryzyko depresji i stanów lękowych
- Zaburzenia snu
- Ze względu na rolę choliny w produkcji neuroprzekaźników
- Spadek wydolności fizycznej
- Gorsza wytrzymałość i regeneracja po wysiłku
- Zaburzenia w metabolizmie lipidów
- Problemy z utrzymaniem zdrowego poziomu cholesterolu
Jak uzupełnić cholinę?
Nie potrzeba specjalistycznych suplementów, by uzupełnić poziom choliny. Jednym z najbogatszych jej źródeł jest prosta i pyszna przekąska, którą można zajadać zarówno na śniadanie jak i na kolację. Chodzi o jajko ugotowane na twardo.

W żółtku znajduje się ok. 150 mg choliny, czyli połowa dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik. Rachunek jest prosty - dwa jajka dziennie pokryją całe zapotrzebowanie na cholinę, dzięki której zmniejszymy ryzyko poważnych chorób i poprawimy ogólny stan organizmu, a także nasze samopoczucie. Nad włączeniem jajek na twardo szczególnie nie powinny się zastanawiać osoby po 50. roku życia, u których zaczynają wraz z wiekiem spadać funkcje poznawcze, odporność i wytrzymałość zarówno mięśni jak i stawów. Co ciekawe, uzupełnienie choliny wiąże się także z lepszą perystaltyką jelit oraz pomaga w utracie tkanki tłuszczowej. Przy okazji, jedząc ugotowane jaja, dostarczymy naszemu organizmowi niezbędną dawkę białka.
Smacznego!