Brzoskwinia: Usuwa toksyny i stymuluje wzrost włosów
Aksamitne w smaku brzoskwinie - których znakiem rozpoznawczym są drobne, obecne na skórce, włoski - stanowią nie tylko doskonałą przekąskę oraz dodatek do ciast, deserów i mięsnych potraw, ale posiadają jednocześnie szereg zdrowotnych właściwości. Wspomagają serce, układ krążenia i detoksykację organizmu, są w stanie leczyć zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi oraz łagodzą problemy z oddychaniem. Ponadto stymulują wzrost włosów i są wykorzystywane w łagodzeniu podrażnień skóry. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści możesz czerpać z włączenia tych apetycznych owoców do swojej diety.
Pochodzenie brzoskwini
Nazwa owocu ma bezpośredni związek z miejscem jej pochodzenia, czyli Filipinami. Skórka brzoskwini z reguły przybiera czerwono-brązowy kolor, a jej wyjątkowo delikatny i miękki środek - żółty.
Brzoskwinię z reguły spożywamy na surowo, ale ma też szerokie zastosowanie kulinarne. Bardzo często wykorzystywana jest jako dodatek do ciast, deserów, mięsnych potraw oraz napojów.
Wartości odżywcze brzoskwini
W tym niewielkim owocu znajdziemy wysoką zawartość składników odżywczych. Brzoskwinie stanowią bogate źródło witamin A, C oraz tych z grupy B, jak i minerałów i niezbędnych związków organicznych, w tym przede wszystkim błonnika, białka, potasu, wapnia czy żelaza,
Brzoskwinie a nadciśnienie i choroby serca
Wysoka zawartość potasu sprawia, że brzoskwinie mogą działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, obniżając tym samym ciśnienie krwi. Z kolei obecny w nich błonnik pokarmowy skutecznie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów oraz innych chorób serca.
Brzoskwinie a zwiększona wydajność metaboliczna
Znacząca ilość żelaza zawarta w brzoskwini zwiększa liczbę czerwonych krwinek w organizmie, wspomagając tym samym dotlenienie tkanek oraz mięśni. Dodatkowo, dzięki wartościowym składnikom, owoc stymuluje wzrost włosów oraz przyspiesza regenerację komórek.
Brzoskwinia a leczenie kaszlu
W medycynie tradycyjnej owoc jest stosowany w leczeniu kaszlu oraz astmy. Z racji wysokiej zawartości witamin i minerałów znacząco wzmacnia też nasz układ odpornościowy.
Brzoskwinie a system immunologiczny
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz witaminy A brzoskwinie są w stanie wzmocnić nasz układ odpornościowy. Działają jak przeciwutleniacze, eliminujące szkodliwe wolne rodniki, które mogą mutować lub nawet zabijać zdrowe komórki. Połączenie witaminy A oraz C zapobiega ponadto przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Brzoskwinie a jelita
Wysoka zawartość błonnika w brzoskwini pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit i całego układu pokarmowego oraz gwarantuje eliminację zaparć. Co ciekawe, na Filipinach, brzoskwinie były wykorzystywane do leczenia czerwonki oraz jej objawów.
Brzoskwinie a podrażnienia skóry
Zastosowanie brzoskwiń miejscowo gwarantuje zmniejszenie podrażnień oraz stanów zapalnych skóry. Ponadto w medycynie alternatywnej są one wykorzystywane do łagodzenia podrażnień po oparzeniach oraz bólu po ukąszeniach owadów.