Buchty z jagodami
Małe, pachnące bułeczki ze słodkimi owocami
Składniki:
Ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- jajko
- 5 dag cukru
- 1½ dag drożdży
- 6 dag masła
- łyżeczka soli
Dodatkowo:
- ½ kg jagód, ew. borówek amerykańskich
- 2 dag masła
- 2 łyżki mleka do posmarowania ciastek
- 2 dag mąki do foremek
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto: rozrób drożdże z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstaw na 15 minut. Jajko utrzyj z cukrem i trzema czwartymi ilości masła, stopionego. Dwie łyżki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną.
Odłóż jedną do dwóch łyżek mąki, resztę połącz z masą jajeczną, solą oraz drożdżami i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 20-30 minut, by wyrosło.
Jagody umyj, osącz i wymieszaj z ciastem. Foremki wysmaruj masłem, oprósz mąką, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Nasmaruj ciastka mlekiem i piecz przez 15 minut.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza