Budyń z owocami
Czasami nie mamy pomysłu na deser dla dziecka, a zapominamy o tradycyjnym budyniu. Najlepiej zróbmy go według własnego przepisu. Będzie bez chemii i sztucznych dodatków.
Składniki:
- 20 dkg ryżu
- 10 dkg suszonych śliwek
- 4 połówki brzoskwiń z puszki lub gotowanych
- ½ szklanki śmietany kremówki
- litr mleka 2%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- cynamon
- cukier
- odrobina soli
- starta skórka z cytryny
- masło
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko, dodać ryż i gotować, często mieszając. Pod koniec gotowania przyprawić skórką cytrynową i szczyptą soli. Śliwki zalać wodą na kilka godzin, osączyć. Odsączyć brzoskwinie, zachowując syrop.
Zmiksować 1/3 brzoskwiń z pozostałym syropem i 1 cukrem waniliowym. Śmietanę oraz resztę cukru waniliowego miksować 10-15 minut na sztywną masę.
Śmietanę wymieszać z ryżem, pokrojonymi śliwkami i pozostałymi brzoskwiniami, wyłożyć do żaroodpornego naczynia.
Posypać całość cynamonem i cukrem. Wierzch obłożyć wiórkami z masła. Zapiekać przez 30 minut w temp.200 stopni C. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu brzoskwiniowego.