Budyń z owocami

Czasami nie mamy pomysłu na deser dla dziecka, a zapominamy o tradycyjnym budyniu. Najlepiej zróbmy go według własnego przepisu. Będzie bez chemii i sztucznych dodatków.

Zrobiony w domu budyń smakuje wyśmienicie.
Zrobiony w domu budyń smakuje wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dkg ryżu
  • 10 dkg suszonych śliwek
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki lub gotowanych
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • litr mleka 2%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • cynamon
  • cukier
  • odrobina soli
  • starta skórka z cytryny
  • masło

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko, dodać ryż i gotować, często mieszając. Pod koniec gotowania przyprawić skórką cytrynową i szczyptą soli. Śliwki zalać wodą na kilka godzin, osączyć. Odsączyć brzoskwinie, zachowując syrop.

Zmiksować 1/3 brzoskwiń z pozostałym syropem i 1 cukrem waniliowym. Śmietanę oraz resztę cukru waniliowego miksować 10-15 minut na sztywną masę.

Śmietanę wymieszać z ryżem, pokrojonymi śliwkami i pozostałymi brzoskwiniami, wyłożyć do żaroodpornego naczynia.

Posypać całość cynamonem i cukrem. Wierzch obłożyć wiórkami z masła. Zapiekać przez 30 minut w temp.200 stopni C. Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu brzoskwiniowego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas