Budyniowe poduszeczki

Na śniadanie lub przekąskę. Pyszne!

Placuszki na słodko
Placuszki na słodko123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstaw na 15-20 minut. Wymieszaj obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połącz je z resztą mleka. Dodaj twaróg i jajko, zmiksuj na wolnych obrotach. Domieszaj ekstrakt waniliowy. Do przygotowanej masy partiami wsypuj mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

2. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) 

3. Rozgrzej masło na patelni. Nabieraj ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z konfiturą.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas