Budyniowe poduszeczki
Na śniadanie lub przekąskę. Pyszne!

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- ok. 1 szkl. mąki tortowej
- 1 jajko
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 20 dag tłustego twarogu
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- masło (najlepiej klarowane) do smażenia
- konfitura wiśniowa do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstaw na 15-20 minut. Wymieszaj obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połącz je z resztą mleka. Dodaj twaróg i jajko, zmiksuj na wolnych obrotach. Domieszaj ekstrakt waniliowy. Do przygotowanej masy partiami wsypuj mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
2. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) 3. Rozgrzej masło na patelni. Nabieraj ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z konfiturą.