Budyniowe poduszeczki
Na śniadanie lub przekąskę. Pyszne!
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z 1/2 szkl. mleka i cukrem, odstaw na 15-20 minut. Wymieszaj obie mąki, szczyptę soli i proszek budyniowy. Gdy drożdże zaczną rosnąć, połącz je z resztą mleka. Dodaj twaróg i jajko, zmiksuj na wolnych obrotach. Domieszaj ekstrakt waniliowy. Do przygotowanej masy partiami wsypuj mąki z budyniem, ciągle miksując. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
2. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, by zaczęło rosnąć (żeby to przyspieszyć, możesz przełożyć ciasto do szklanej miski i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 35 st. C)
3. Rozgrzej masło na patelni. Nabieraj ciasto łyżką zanurzaną w zimnej wodzie. Smaż na rumiano z każdej strony. Podawaj z konfiturą.