Bukiet jarzyn z jajkiem sadzonym
Szybki obiad.
- 4 jajka, 4 plastry bekonu,
- 1 łyżka oleju,
- 70 dag ziemniaków,
- 5 łyżek masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- natka
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać,pokroić, ugotować.W drugim garnku zagotuj wodę, posól, wsyp mrożonkę bukiet jarzyn wiosenny Hortex (bez rozmrażania). Gotuj 10 minut (nie przykrywaj garnka). Odcedź i pozostaw na sicie, aby ociekły.
2. Na patelni przysmaż plastry bekonu. Na każdy z plastrów wbij po jednym jajku i na wolnym ogniu smaż pod przykryciem około 3 minut (do czasu, aż jajka się zetną). Na drugiej patelni stop masło, wsyp bułkę tartą i lekko ją zrumień. Gotowe ziemniaki odcedź, odparuj.
3. Natkę opłucz, posiekaj. Na podgrzanych talerzach układaj po porcji ziemniaków (posyp je natką), jarzyn oraz po jednym jajku. Ziemniaki i jarzyny polej masłem z bułeczką. Jajka oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja zawiera 370 kcal