Bukiet sałat w sosie cytrusowym

Smaczna i dietetyczna sałatka

Sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane mięso, smaż ok. 10 minut. Często obracaj, by ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odłóż do wystudzenia. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut. 

2. W tym czasie filety pokrój w półplasterki. Listki sałat oraz pomidorki umyj, osusz. Pomidorki potnij na cząstki. Dymki oczyść, pokrój w grubsze plasterki. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. 

3. Sos: sok z pomarańczy i cytryny utrzyj  z miodem, musztardą oraz oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i białym pieprzem. Ubijaj, aż sos zgęstnieje. 

4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj  w salaterce. Tuż przed podaniem polej cytrusowym winegretem. Przemieszaj.

4 sposoby na sos do sałatkiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas