Bukiet sałat w sosie cytrusowym
Smaczna i dietetyczna sałatka

Składniki
- 30 dag makaronu średnie świderki
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 50 dag)
- 1 op. mieszanki listków różnych sałat
- 6–8 małych pomidorków
- 2-3 dymki
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
na sos
- sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- po 1 łyżce miodu i musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy
- sól
- biały pieprz
- przyprawa do drobiu z curry i imbirem
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane mięso, smaż ok. 10 minut. Często obracaj, by ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odłóż do wystudzenia. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut. 2. W tym czasie filety pokrój w półplasterki. Listki sałat oraz pomidorki umyj, osusz. Pomidorki potnij na cząstki. Dymki oczyść, pokrój w grubsze plasterki. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. 3. Sos: sok z pomarańczy i cytryny utrzyj z miodem, musztardą oraz oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i białym pieprzem. Ubijaj, aż sos zgęstnieje. 4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w salaterce. Tuż przed podaniem polej cytrusowym winegretem. Przemieszaj.