Bukiet sałat w sosie cytrusowym
Smaczna i dietetyczna sałatka
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz. Posyp solą i przyprawą do drobiu. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane mięso, smaż ok. 10 minut. Często obracaj, by ładnie zrumieniło się ze wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odłóż do wystudzenia. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, poczekaj, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 8 minut.
2. W tym czasie filety pokrój w półplasterki. Listki sałat oraz pomidorki umyj, osusz. Pomidorki potnij na cząstki. Dymki oczyść, pokrój w grubsze plasterki. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
3. Sos: sok z pomarańczy i cytryny utrzyj z miodem, musztardą oraz oliwą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i białym pieprzem. Ubijaj, aż sos zgęstnieje.
4. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj w salaterce. Tuż przed podaniem polej cytrusowym winegretem. Przemieszaj.