Koreańczycy piją na potęgę i wiedzą, co robią. Najlepsza herbata na wysoki cholesterol i cukier
Herbata gryczana cieszy się popularnością w krajach azjatyckich od wieków, a u nas dopiero zyskuje rozgłos. I zupełnie słusznie. To nie tylko pyszny i aromatyczny napój, ale też masa prozdrowotnych właściwości. Między innymi korzystnie zadziała na poziom cukru, ciśnienie czy układ krążenia, a to nie wszystko. Chcesz się dowiedzieć na co dokładnie jest dobra herbata gryczana? Wyjaśniamy też, kto nie powinien po nią sięgać.

Spis treści:
Herbata gryczana - w Azji króluje od wieków
W Europie gryka służy głównie do jedzenia, przez co często nie zdajemy sobie sprawy, że zboże wykorzystuje się również do przyrządzania specjalnego naparu, czyli herbaty gryczanej. Napój ten wywodzi się z Chin, ale króluje w całej Azji. W zależności od tego, gdzie jest pity, można go spotkać pod różnymi nazwami. W Chinach znany jest jako kuqiao-cha, w Japonii jako soba-cha, a w Korei jako memil-cha.
Według tradycji herbatę gryczaną przyrządzało się z gryki tatarskiej. Podawano ją zarówno na zimno, jak i na ciepło. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą. W smaku za to jest delikatnie gorzka z wyczuwalnymi orzechowo-czekoladowymi nutami.
Dla Azjatów herbata gryczana była nie tylko doskonałym umileniem czasu, zastępstwem dla wody. Doceniali ją także za szereg właściwości dla zdrowia.
Na co jest dobra herbata gryczana?
Już jedna filiżanka herbaty gryczanej dostarcza do organizmu witaminy A, C, E, witamin z grupy B (B1, B2, B6). Dodatkowo uzupełni zapotrzebowanie na magnez, potas, cynk i żelazo. W efekcie przyjmowanie soba-cha zapewni korzyści takie jak:
- obniżenie poziomu cholesterolu
- obniżenie poziomu glukozy we krwi
- regulacja ciśnienia tętniczego krwi
- ochrona serca przed rozwojem schorzeń, w tym miażdżycy, niewydolności serca
- przyspieszenie metabolizmu
- wsparcie w procesie odchudzania
- hamowanie apetytu, szczególnie na słodycze
- złagodzenie objawów stresu
- ułatwienie zasypiania
- redukcja stanów zapalnych
- poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci.
Jak zrobić herbatę gryczaną?
Do przyrządzenia herbaty gryczanej będziemy potrzebować samej herbaty. Gotową do zaparzenia mieszankę można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach z żywnością azjatycką, orientalną. Dostępna jest również w sklepach internetowych.

Wówczas 1 łyżeczkę herbaty wsyp do kubka i zalej gorącą wodą. Parz od 3 do 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie nasiona odcedź, a gryczany napar jest już gotowy do podania. Pij na ciepło lub po przestygnięciu. Możesz go urozmaicić miodem, plasterkiem cytryny, imbirem lub innym ulubionym dodatkiem.
Ile dziennie pić herbaty gryczanej?
Największy wpływ herbaty gryczanej na organizm zauważymy, jeśli będziemy pić ją każdego dnia. Zaleca się, aby dziennie przyjmować od 1 do 3 szklanek naparu z gryki. Można go pić o dowolnej porze dnia. Sprawdzi się także przed snem, gdyż nie zawiera kofeiny.
Co istotne, po miesiącu codziennego picia herbaty gryczanej, należy zrobić kilkutygodniową przerwę w przyjmowaniu jej.
Jakie są przeciwwskazania do picia herbaty gryczanej?
Niestety, mimo wielu cudownych właściwości, jakie oferuje nam picie soba-cha, nie każdy będzie mógł po nią sięgać. Przeciwwskazaniem do picia herbaty gryczanej jest przede wszystkim wysoki stopień krzepnięcia krwi. Orientalny napój będzie dodatkowo przyspieszać i nasilać ten proces, zwiększać ryzyko wystąpienia zakrzepicy.
Poza tym herbata gryczana nie będzie odpowiednia dla pacjentów zmagających się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Zadziała na układ pokarmowy drażniąco, a same objawy znacząco zaostrzą się.