Bułeczki cynamonowe
Pyszne i aromatyczne!

Składniki
- 540 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- nadzienie
- 80 g masła
- 200 g miałkiego cukru
- 3 łyżki cynamonu
- polewa
- 60 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 120 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Zrobić rozczyn mąki z drożdżami zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm), podsypywać mąką stolnicę, by ciasto się nie kleiło.
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki (powstanie ok. 12 części).
Ułożyć je w formie (np. 23 x 33 cm) z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 st. C, na ok. 20-25 min.
Po wyjęciu przygotować polewę - masło rozpuścić w rondelku, cukier wymieszać z cynamonem. Mikserem ucierać masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii aż do powstania puszystej masy.Dodać serek i jeszcze ucierać kilka minut. Do masy dodawać powoli mleko, mieszając.