Bułeczki cynamonowe
Pyszne i aromatyczne!
Sposób przygotowania
Zrobić rozczyn mąki z drożdżami zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 1,5 h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm), podsypywać mąką stolnicę, by ciasto się nie kleiło.
Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki (powstanie ok. 12 części).
Ułożyć je w formie (np. 23 x 33 cm) z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 st. C, na ok. 20-25 min.
Po wyjęciu przygotować polewę - masło rozpuścić w rondelku, cukier wymieszać z cynamonem.
Mikserem ucierać masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii aż do powstania puszystej masy.Dodać serek i jeszcze ucierać kilka minut. Do masy dodawać powoli mleko, mieszając.