Reklama

Reklama

Bułeczki cynamonowe

Pyszne i aromatyczne!

Składniki

  • 540 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka

Składniki - nadzienie

  • 80 g masła
  • 200 g miałkiego cukru
  • 3 łyżki cynamonu

Składniki - polewa

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn mąki z drożdżami zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i wyrabiać ciasto, pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką dużej miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką na około 1,5 h.

Reklama

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt (40 x 30 cm), podsypywać mąką stolnicę, by ciasto się nie kleiło.

Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. Następnie zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki (powstanie ok. 12 części). 

Ułożyć je w formie (np. 23 x 33 cm) z papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 st. C, na ok. 20-25 min. 

Po wyjęciu przygotować polewę - masło rozpuścić w rondelku, cukier wymieszać z cynamonem. 

Mikserem ucierać masło, cukier puder i ekstrakt z wanilii aż do powstania puszystej masy.Dodać serek i jeszcze ucierać kilka minut. Do masy dodawać powoli mleko, mieszając.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje