Hit kuchni z czasów PRL - papierówki - znów na topie! Co można z nich przygotować?

Hit każdej kuchni z czasów PRL – papierówki znów na topie!
Hit każdej kuchni z czasów PRL – papierówki znów na topie!Leszek Kotarba East News

Papierówka - królowa ogrodów z PRL-u

Zobacz również:

Co można zrobić z papierówek?

Mus z papierówek - przepis na smak dzieciństwa

Składniki

  • ok. 2 kg papierówek
  • 2–3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki wody
  1. Obierz papierówki, usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny i zagotuj.
  3. Gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, aż jabłka się rozpadną.
  4. Zblenduj na gładko lub zostaw z kawałkami - wedle uznania.
  5. Na koniec dodaj cukier i cynamon do smaku.
  6. Przełóż do słoików i zapasteryzuj albo zjedz od razu.
Słoik z musem jabłkowym, obok świeże zielone jabłka, laski cynamonu, gwiazdki anyżu oraz liście jabłoni na białym tle, całość utrzymana w naturalnym, apetycznym stylu.
Mus z papierówek doskonale pasuje do domowych naleśników123RF/PICSEL

Szarlotka z papierówek - krucha, pachnąca, nieprzyzwoicie dobra

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko L
  • 1,5 kg papierówek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • cukier puder
  1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrami.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj składniki palcami lub mieszadłem miksera, aż powstanie kruszonka.
  3. Wbij jajko i szybko zagnieć jednolite ciasto. Włóż je do lodówki na minimum pół godziny.
  4. W międzyczasie obierz papierówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki i wymieszaj z cynamonem.
  5. Połową ciasta wylep dno i brzegi tortownicy (ok. 24 cm średnicy).
  6. Wyłóż jabłka, możesz posypać je dodatkową porcją cukru.
  7. Resztę ciasta zetrzyj na tarce i rozsyp na wierzchu.
  8. Piecz w 180°C przez około 40 minut, aż wierzch się zarumieni.
  9. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
  10. Smakuje najlepiej jeszcze lekko ciepła.
Kruche ciasto z kawałkami jabłek i kruszonką podane na białym talerzu, ozdobione świeżymi listkami mięty, umieszczone na drewnianym stole.
Szarlotka z papierówek to hit każdej kuchni w czasach PRLcanva66352INTERIA.PL

Kompot z papierówek - prosty i pyszny, jak u mamy

Składniki

  • 1 kg papierówek
  • 1,5 litra wody
  • 3–5 łyżek cukru (w zależności od upodobań)
  • opcjonalnie: kawałek cynamonu lub kilka goździków
  • sok z połowy cytryny (jeśli jabłka są mało kwaśne)
  1. Papierówki dokładnie umyj, przekrój na ćwiartki (nie musisz obierać ze skórki, chyba że chcesz) i usuń gniazda nasienne.
  2. Wrzuć owoce do garnka, zalej wodą, dodaj cukier i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut - tylko do momentu, aż jabłka lekko zmiękną, ale się nie rozpadną całkiem.
  3. Na koniec możesz dodać sok z cytryny, jeśli kompot wydaje się zbyt łagodny.
Kompot z jabłek dostarcza cennego błonnika, który wspiera trawienie i zapobiega zaparciom
Kompot z papierówek dostarczy też cennego błonnika, który wspiera trawienie i zapobiega zaparciom123RF/PICSEL

Papierówka jak relikwia - czy przetrwa?

Zobacz również:

MOŻNA ZDROWIEJ. O ŚNIE. Somnolog: Latami można nie wiedzieć, że we śnie rozwija się chorobaINTERIA.PL