Bułeczki z ziarnami
Mają wyjątkowy smak, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Sposób przygotowania
Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej). Dobrze wymieszaj.
Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i połącz, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
W misce umieść pozostałe składniki: resztę mąki pszennej i wody, mąkę orkiszową, miód, sól i roztopione masło. Wyrób ciasto.
Ciasto pozostaw w misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw na około 20 min.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmaruj je białkiem roztrzepanym z wodą, następnie posyp ziarnami.
Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piecz przez ok. 15 minut.