Reklama

Reklama

Bułeczki z ziarnami

Mają wyjątkowy smak, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

Składniki

  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 g mąki orkiszowej razowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pestki dyni i słonecznika do posypania
  • białko kurze do posmarowania

Sposób przygotowania

Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej). Dobrze wymieszaj.

Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i połącz, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.

W misce umieść pozostałe składniki: resztę mąki pszennej i wody, mąkę orkiszową, miód, sól i roztopione masło. Wyrób ciasto.

Ciasto pozostaw w misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw na około 20 min.

Reklama

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmaruj je białkiem roztrzepanym z wodą, następnie posyp ziarnami.

Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piecz przez ok. 15 minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje