Bułeczki ze śliwkami
Doskonałe do herbaty.

Składniki na 15 sztuk:
- 15 dużych śliwek węgierek, - 50 dag mąki, - ok. 1 szklanka mleka, - 5 dag drożdży, - 3 łyżki cukru, - 1 torebka cukru waniliowego, - 1 jajko, - 6-7 łyżek masła, - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny, - sól
Na kruszonkę: - 1 i 1/3 szklanki mąki, - 1 szklanka cukru, - 1 kostka (20 dag) masła, - 1 torebka cukru waniliowego
Do posmarowania: - 1 jajko, - 1 łyżka mleka, - cynamon, - cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wkrusz do miseczki. Rozetrzyj z łyżeczką cukru. Wymieszaj z 3 łyżkami mąki i taką ilością letniego mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Dodaj jajko i zaczyn. Wyrabiaj wlewając stopione i wystudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Śliwki przekrój, usuń pestki. Z ciasta zrób 15 placuszków. Na środku każdego ułóż śliwkę. Zlep formując bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia. Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieć krusznonkę. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posyp kruszonką. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w temp. 160 st. Posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!