Bułeczki ze śliwkami
Doskonałe do herbaty.
- 15 dużych śliwek węgierek,
- 50 dag mąki,
- ok. 1 szklanka mleka,
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego, - 1 jajko,
- 6-7 łyżek masła,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
- sól
Na kruszonkę:
- 1 i 1/3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka (20 dag) masła,
- 1 torebka cukru waniliowego
Do posmarowania:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- cynamon,
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże wkrusz do miseczki. Rozetrzyj z łyżeczką cukru. Wymieszaj z 3 łyżkami mąki i taką ilością letniego mleka, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, resztą cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Dodaj jajko i zaczyn. Wyrabiaj wlewając stopione i wystudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki przekrój, usuń pestki. Z ciasta zrób 15 placuszków. Na środku każdego ułóż śliwkę. Zlep formując bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia.
Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieć krusznonkę.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posyp kruszonką. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w temp. 160 st. Posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!