Reklama

Reklama

Bulgur nietypowa kasza, która świetnie rozgrzewa

Ma dużo błonnika, dzięki czemu mała jej ilość syci na długo. Doskonale też rozgrzewa, bo ma cukry złożone – by je strawić, organizm produkuje ciepło.

Kaszę bulgur produkuje się z pszenicy durum. Tej samej, z której robi się makarony. Dlatego jeśli nie przepadamy za kaszami, ale lubimy makaron, kasza bulgur najprawdopodobniej będzie nam smakować. Produkty z pszenicy durum są uznawane przez dietetyków za zdrowsze niż z pszenicy zwyczajnej, bo mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. 

Kasza bulgur jest więc polecana osobom, które mają problemy z cukrem lub są na diecie odchudzającej.  

Rodzaje bulguru

Kasza bulgur może być biała (8,50 zł/kg) lub brązowa (9,50 zł/kg). 

Biała ma szklisto bursztynowy kolor i łagodny orzechowy smak. Brązowa jest intensywnie brązowa i ma wyrazisty orzechowy smak.

Każdy rodzaj tej kaszy ma odmiany - drobno-, średnio- i gruboziarnistą.  Najczęściej drobna i gruba mają tę informację na opakowaniu, a podpisana tylko "bulgur" jest średnioziarnista. Drobnoziarnista jest najlepsza do sałatek i zup, a średnia i gruba do faszerowania warzyw, do zapiekanek i jako dodatek do mięs czy ryb. Oba rodzaje tej kaszy gotujemy tak samo ok. 8 min (na półtwardo) w  osolonej wodzie (1 porcja kaszy na 3 porcje wody). 

Reklama


Jak przygotowywać

Ugotowana na mleku z dodatkiem owoców i cynamonu zastąpi owsiankę na śniadanie. Już ugotowaną, zimną, można dodawać do jogurtu lub sałatki warzywnej. Może zastąpić ryż czy makaron w zupie pomidorowej, ziemniaki w ogórkowej lub kaszę jęczmienną w krupniku. Ugotowaną można podsmażyć z zeszkloną pokrojoną cebulą i koncentratem pomidorowym. Tak przyrządzona jest serwowana do mięsa, ryby czy warzyw. 

Właściwości zdrowotne

Ma dużo fosforu, potasu, magnezu, wapnia i wit. z grupy B dzięki czemu wspomaga pracę serca i układu nerwowego.

Z makaronem durum

Z pszenicy durum, a dokładnie z mąki semoliny z niej otrzymywanej, produkuje się też makarony. Często te w typie spaghetti lub vermicelli (cieńszy niż spaghetti) łączy się z kaszą bulgur, przyrządzając je na wytrwanie lub na słodko.

Możemy kupić bulgur z vermicelli (6 zł/400 g) lub sam cienki makaron z pszenicy durum (3 zł/ 500 g) i zmieszać z bulgurem w proporcji 1:1. Bulgur i makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na wytrawnie mieszamy je ze smażonym jajkiem, zeszkloną cebulą i podsmażonymi groszkiem, papryką i marchewką. Na słodko z miodem, podsmażoną gruszką i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. 

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje