Reklama

Reklama

Bulgur nietypowa kasza, która świetnie rozgrzewa

Ma dużo błonnika, dzięki czemu mała jej ilość syci na długo. Doskonale też rozgrzewa, bo ma cukry złożone – by je strawić, organizm produkuje ciepło.

Kaszę bulgur produkuje się z pszenicy durum. Tej samej, z której robi się makarony. Dlatego jeśli nie przepadamy za kaszami, ale lubimy makaron, kasza bulgur najprawdopodobniej będzie nam smakować. Produkty z pszenicy durum są uznawane przez dietetyków za zdrowsze niż z pszenicy zwyczajnej, bo mają mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. 

Reklama

Kasza bulgur jest więc polecana osobom, które mają problemy z cukrem lub są na diecie odchudzającej.  

Rodzaje bulguru

Kasza bulgur może być biała (8,50 zł/kg) lub brązowa (9,50 zł/kg). 

Biała ma szklisto bursztynowy kolor i łagodny orzechowy smak. Brązowa jest intensywnie brązowa i ma wyrazisty orzechowy smak.

Każdy rodzaj tej kaszy ma odmiany - drobno-, średnio- i gruboziarnistą.  Najczęściej drobna i gruba mają tę informację na opakowaniu, a podpisana tylko "bulgur" jest średnioziarnista. Drobnoziarnista jest najlepsza do sałatek i zup, a średnia i gruba do faszerowania warzyw, do zapiekanek i jako dodatek do mięs czy ryb. Oba rodzaje tej kaszy gotujemy tak samo ok. 8 min (na półtwardo) w  osolonej wodzie (1 porcja kaszy na 3 porcje wody). 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje