Bulion warzywny: Aromatyczna baza do wyśmienitych zup i sosów. Jak przygotować go w domowym zaciszu?

Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw
Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw123RF/PICSEL

Bulion warzywny - niezbędne produkty

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 suszone grzyby
  • przyprawy do smaku: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pierzu, 1 płaska łyżka soli

Gotowanie domowego wywaru - krok po kroku

Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań
Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań123RF/PICSEL
  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Marchewki, korzeń pietruszki oraz selera dokładnie obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść na dnie dużego garnka.
  2. Na wierzchu ułóż natkę pietruszki, kawałek pora, obrane ząbki czosnku oraz suszone grzybki. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj przez chwilę na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem kuchenki. Tak zrumienione warzywo włóż do garnka.
  3. Na koniec wrzuć do środka 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzy oraz łyżkę soli.
  4. Do garnka wlej 2 litry wody, przykryj pokrywką i umieść na palniku ustawionym na średnią lub najwyższą moc. Kiedy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1,5-2 godziny.
  5. Gotowy wywar przecedź przez sitko do czystego garnka. Nie pozbywaj się ugotowanych warzyw. Wykorzystaj je do przygotowania pasztetu, klopsików, kotlecików lub zupy krem.

Jak wykorzystać gotową esencję z warzyw?

  • jarzynowej,
  • pomidorowej,
  • grzybowej,
  • cebulowej.
Wywar z łupin cebuli. Źródło cennych substancjiInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?