Bulion warzywny: Aromatyczna baza do wyśmienitych zup i sosów. Jak przygotować go w domowym zaciszu?

Receptura na esencjonalny wywar z warzyw powinna znaleźć się w przepiśnika każdej pani domu. Dobry bulion nie tylko działa odżywczo, ale także stanowi najlepszą i najzdrowszą bazę do innych zup, sosów oraz dań mięsnych. Jego nadmiar z powodzeniem zamrozimy i wykorzystamy w późniejszym gotowaniu. Sprawdź, jakie składniki powinny znaleźć się na liście zakupów.

Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw
Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw123RF/PICSEL

Bulion warzywny - niezbędne produkty

Domowy bulion warzywny zachwyca intensywnym kolorem, smakiem oraz aromatem wykorzystywanych warzyw i przypraw. Stanowi świetną bazę do rosołu, innych zup oraz licznych dań wytrawnych. Niezbędne składniki bez problemu dostaniemy w większych marketach lub okolicznych sklepach i targach. Większą ilość pozostałego po gotowaniu oraz dokładnie wystudzonego bulionu możemy z powodzeniem przelać do specjalnych woreczków lub mniejszych pojemników do lodu i zamrozić.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/3 korzenia selera
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 suszone grzyby
  • przyprawy do smaku: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pierzu, 1 płaska łyżka soli

Gotowanie domowego wywaru - krok po kroku

Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań
Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań123RF/PICSEL
  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Marchewki, korzeń pietruszki oraz selera dokładnie obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść na dnie dużego garnka.
  2. Na wierzchu ułóż natkę pietruszki, kawałek pora, obrane ząbki czosnku oraz suszone grzybki. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj przez chwilę na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem kuchenki. Tak zrumienione warzywo włóż do garnka.
  3. Na koniec wrzuć do środka 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzy oraz łyżkę soli.
  4. Do garnka wlej 2 litry wody, przykryj pokrywką i umieść na palniku ustawionym na średnią lub najwyższą moc. Kiedy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1,5-2 godziny.
  5. Gotowy wywar przecedź przez sitko do czystego garnka. Nie pozbywaj się ugotowanych warzyw. Wykorzystaj je do przygotowania pasztetu, klopsików, kotlecików lub zupy krem.

Jak wykorzystać gotową esencję z warzyw?

Aromatyczny i klarowny bulion warzywny doskonale sprawdzi się jako baza do ugotowania innych zup. To nie tylko sposób na oszczędzenie czasu, ale także dodanie innym potrawom głębokiego smaku, bez zbędnych lub niezdrowych dodatków. Bardzo często bulion wykorzystuje się do przygotowania zupy:

  • jarzynowej,
  • pomidorowej,
  • grzybowej,
  • cebulowej.

Gotowy wywar sprawdzi się także jako dodatek do przecierów, makaronów oraz risotto. Wykorzystamy go również do przygotowania dań mięsnych, np. klopsików oraz pasztetów. Dzięki temu nie będą zbyt suche, a dodatkowo zyskają głęboki warzywny posmak.

Sprawdź:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas