Bulion warzywny: Aromatyczna baza do wyśmienitych zup i sosów. Jak przygotować go w domowym zaciszu?

Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw
Wywar warzywny stanowi doskonałą bazę do innych potraw123RF/PICSEL

Bulion warzywny - niezbędne produkty

Zobacz również:

    • 2 litry wody
    • 3 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/3 korzenia selera
    • 10 cm kawałek pora
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • 5 ząbków czosnku
    • 3 łodygi selera naciowego
    • 3-4 suszone grzyby
    • przyprawy do smaku: 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziaren czarnego pierzu, 1 płaska łyżka soli

    Gotowanie domowego wywaru - krok po kroku

    Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań
    Zamiast wyrzucać warzywne obierki można z nich ugotować kompostowy bulion, który będzie podstawą do wielu dań123RF/PICSEL
    1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw pod bieżącą wodą. Marchewki, korzeń pietruszki oraz selera dokładnie obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść na dnie dużego garnka.
    2. Na wierzchu ułóż natkę pietruszki, kawałek pora, obrane ząbki czosnku oraz suszone grzybki. Cebulę przekrój na pół i podpiekaj przez chwilę na suchej patelni lub bezpośrednio nad palnikiem kuchenki. Tak zrumienione warzywo włóż do garnka.
    3. Na koniec wrzuć do środka 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzy oraz łyżkę soli.
    4. Do garnka wlej 2 litry wody, przykryj pokrywką i umieść na palniku ustawionym na średnią lub najwyższą moc. Kiedy bulion zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez 1,5-2 godziny.
    5. Gotowy wywar przecedź przez sitko do czystego garnka. Nie pozbywaj się ugotowanych warzyw. Wykorzystaj je do przygotowania pasztetu, klopsików, kotlecików lub zupy krem.

    Jak wykorzystać gotową esencję z warzyw?

    • jarzynowej,
    • pomidorowej,
    • grzybowej,
    • cebulowej.
    Wywar z łupin cebuli. Źródło cennych substancjiInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?