Właściwości prozdrowotne rosołu
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.
Rosół korzystnie wpływa na wchłanianie składników odżywczych z dwóch powodów:
Rosół sam w sobie jest źródłem biodostępnych, lekkostrawnych składników odżywczych.
Duża zawartość żelatyny i aminokwasów sprawia, że łagodzi jelita i stymuluje wchłanianie składników odżywczych także z innych pokarmów.
Cenne składniki zawarte w rosole
Rosół zawiera wiele cennych i ważnych dla naszego zdrowia składników. Wśród nich znajduje się między innymi kolagen budujący włosy, skórę i paznokcie. Jego działanie zapewnia nam gładką, świeżą skórę pozbawioną zmarszczek. W rosole znajdują się też takie substancje jak glukozamina i siarczan chondroityny, wspierające stawy.
Rosół to bogate źródło aminokwasów, które rzadko występują w innych pokarmach. Należą do nich:
Prolina, która wspomaga organizm w rozkładzie białek i zapewnia skórze elastyczność i gładkość. Zapobiega również sztywnieniu tętnic.
Glicyna, która jest składnikiem niezbędnym w syntezie DNA i RNA. Pełni ważną rolę w procesie trawienia, w produkcji glutationu, a także w regulacji poziomu cukru we krwi. Przyspiesza regenerację i wzrost mięśni poprzez zwiększanie poziomu kreatyny i regulację wydzielania ludzkiego hormonu wzrostu.
Arginina, która wspiera prawidłową pracę nerek i gojenie się ran.
Glutamina, która wspiera proces powstawania mięśni.
Warto zauważyć, że wymienione powyżej aminokwasy nie są „niezbędne” dla ludzkiego organizmu, ponieważ potrafi on je również sam wyprodukować. Wielu specjalistów twierdzi jednak, że dla naszego zdrowia korzystne jest pozyskiwanie ich również z pożywienia.
Rosół z kurczaka jest lekarstwem na różne choroby stosowanym od dawna, jednak współczesne badania pozwalają lepiej zrozumieć jego znaczenie dla układu odpornościowego. Składniki rosołu wpływają korzystnie na stan jelit, które jak wiadomo mają duże znaczenie dla zachowania naszej odporności.
Wbrew pozorom pomiędzy tymi trzema potrawami istnieją znaczące różnice:
Rosół gotowany jest na mięsie i może zawierać niewielkie ilości kości. Zwykle gotuje się go na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin. Ma delikatny smak, jest rzadki i zawiera dużo białka.
Bulion przyrządza się z kości i niewielkiej ilości mięsa. Zanim kości znajdą się w garnku z wodą, zwykle poddaje się je pieczeniu, co nadaje zupie charakterystyczny smak. Bulion gotuje się zwykle od 3 do 4 godzin. Zawiera duże ilości minerałów i żelatyny.
Bulion na kościach, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się na kościach (z niewielką ilością mięsa, jaka się na nich znajduje). Podobnie jak w przypadku bulionu, kości są pieczone zanim znajdą się w garnku z wodą. Zwykle taką zupę gotuje się przez długi czas, nawet 24 godziny. Dzięki temu pozyskuje się maksymalną ilość minerałów z kości. Pod koniec gotowania kości w takim bulionie stają się kruche.