Bulion warzywny z obierek
Świetna baza do zup i sosów

Składniki
- obierki z ziemniaków
- obierki z marchwi
- łupiny z cebuli
- łupiny z czosnku
- kolba kukurydzy bez ziaren
- pozostałości z innych, dowolnych umytych warzyw
Sposób przygotowania
Wszystkie obierki z umytych wcześniej warzyw włóż do garnka i zalej zimną wodą (tak, aby wszystkie były zanurzone). Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Wszystkie obierki muszą być bardzo miękkie, dlatego od czasu do czasu mieszaj wywar. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przecedź. Gotowy bulion możesz zamrozić w kostkach i dodawać do wywaru mięsnego zamiast włoszczyzny. Obierki możesz zbierać przez kilka dni. Ważne, by trzymać je w zamrażalniku w zamykanym pudełku - nie stracą świeżości.