Reklama

Reklama

Bulion warzywny z obierek

Świetna baza do zup i sosów

Składniki

  • obierki z ziemniaków
  • obierki z marchwi
  • łupiny z cebuli
  • łupiny z czosnku
  • kolba kukurydzy bez ziaren
  • pozostałości z innych, dowolnych umytych warzyw

Sposób przygotowania

Wszystkie obierki z umytych wcześniej warzyw włóż do garnka i zalej zimną wodą (tak, aby wszystkie były zanurzone). Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Wszystkie obierki muszą być bardzo miękkie, dlatego od czasu do czasu mieszaj wywar. Zostaw do wystygnięcia, a następnie przecedź. Gotowy bulion możesz zamrozić w kostkach i dodawać do wywaru mięsnego zamiast włoszczyzny. Obierki możesz zbierać przez kilka dni. Ważne, by trzymać je w zamrażalniku w zamykanym pudełku - nie stracą świeżości.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje