Reklama

Reklama

Bułki z pożywnym nadzieniem

Bezmięsne smakołyki, nie tylko dla wegetarian!

Bajgle z jajkiem sadzonym

Składniki

  • 4 bajgle z sezamem
  • 4 dymki
  • 20 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. gęstej passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • mielony pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając je wilgotną ściereczką albo papierowym kuchennym ręcznikiem. Potem grzyby potnij na kawałeczki (by nie ściemniały, możesz lekko skropić je sokiem z cytryny). Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć pieczarki, mieszając, smaż je ok. 5 minut. Pod koniec posól (pieczarek nie sól na początku smażenia, bo grzyby puszczą wtedy dużo wody!). Dymki oczyść, posiekaj. Passatę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz gałką muszkatołową. 

Bajgle rozetnij w poprzek. Podgrzej je w piekarniku. Na patelni rozgrzej olej (po 1-2 łyżeczki). Kolejno wbij jajka, smaż, aż białka się zetną. Spody bajgli posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż pieczarkami. Rozłóż jajka. Posyp dymkami. Przykryj wierzchami bułek.

Reklama


Paluchy z pieczonymi warzywami

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 małe buraczki ćwikłowe
  • 1 średni bakłażan
  • 1 op. rukoli
  • 20 dag koziego lub owczego twarożku
  • 4 podłużne bułki pełnoziarniste
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól mielony
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

Buraczki wyszoruj, zawiń każdy osobno w folię aluminiową (wcześniej możesz folię cienko posmarować olejem). Buraczki postaw na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 50-60 minut. Bakłażan oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Posyp je solą i odłóż na ok. 10 minut. Kiedy puszczą sok, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz. 

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z połową oliwy. Posmaruj tym plasterki bakłażana. Smaż je na patelni grillowej 10 minut, często obracając. Upieczone buraczki lekko przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinki, pokrój w kosteczkę. Skrop resztą oliwy. Gorące warzywa posyp solą i pieprzem, skrop octem, przemieszaj. Rukolę umyj, osusz. Bułki rozetnij, posmaruj serkiem. Przełóż rukolą oraz przygotowanymi warzywami.  

Falafele w chlebku pita

Składniki

  • 40 dag suchych ziaren ciecierzycy
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • po 1 łyżeczce pieprzu i kuminu
  • po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
  • 2 duże pity
  • warzywa i sos jogurtowy

Sposób przygotowania

Ciecierzycę wsyp do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody (tak by sięgała ona kilka centymetrów ponad poziom ciecierzycy). Dodaj sodę oczyszczoną (dzięki niej ziarenka ciecierzycy będą odpowiednio miękkie). Wymieszaj. Namocz przez noc. Namoczone ziarna ciecierzycy przesyp na sitko, poczekaj, aż dobrze ociekną. Czosnek i cebule obierz. Ciecierzycę włóż do malaksera. Dodaj czosnek, cebulę i sól. Miksuj, aż masa zacznie się kleić. Pod koniec domieszaj przyprawy. 

Z masy uformuj kulki. Smaż je w rozgrzanym oleju, tzw. głębokim, po ok. 3 minuty z każdej strony (w sumie 10-15 minut), w połowie smażenia przewróć. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Chlebki pita rozetnij na pół (możesz je podgrzać w piekarniku). Połówki chleba napełnij warzywami, np. sałatą, pomidorami i ogórkami. Włóż falafele. Polej sosem jogurtowym. 

Łódeczki z serem

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 4 duże owalne bułeczki kukurydziane
  • 4 parówki sojowe
  • 1 por
  • 2 jajka
  • 10 dag żółtego sera (gouda, ementaler)
  • 1 duża kulka sera mozzarella
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania

Jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, p czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 8-10 minut. Por natnij, oczyść, dobrze umyj i osusz. Potem pokrój go na drobne kawałki. Parówki potnij w kosteczkę. 

Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki i wystudź. Potem posiekaj. Żółty ser oraz mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Na patelni rozgrzej masło. Zrumień na nim parówki. Dołóż kawałeczki pora. Smaż razem jeszcze chwilę. Potem zdejmij z ognia, wymieszaj z posiekanymi jajkami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Zetnij wierzchy bułek, wydrąż je. Napełnij farszem. Posyp żółtym serem i mozzarellą. Ułóż je na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj 10-15 minut. Udekoruj, np. listkami bazylii.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje