Reklama

Reklama

Bułki z pożywnym nadzieniem

Bezmięsne smakołyki, nie tylko dla wegetarian!

Bajgle z jajkiem sadzonym

Składniki

  • 4 bajgle z sezamem
  • 4 dymki
  • 20 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. gęstej passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • mielony pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając je wilgotną ściereczką albo papierowym kuchennym ręcznikiem. Potem grzyby potnij na kawałeczki (by nie ściemniały, możesz lekko skropić je sokiem z cytryny). Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć pieczarki, mieszając, smaż je ok. 5 minut. Pod koniec posól (pieczarek nie sól na początku smażenia, bo grzyby puszczą wtedy dużo wody!). Dymki oczyść, posiekaj. Passatę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz gałką muszkatołową. 

Bajgle rozetnij w poprzek. Podgrzej je w piekarniku. Na patelni rozgrzej olej (po 1-2 łyżeczki). Kolejno wbij jajka, smaż, aż białka się zetną. Spody bajgli posmaruj sosem pomidorowym. Obłóż pieczarkami. Rozłóż jajka. Posyp dymkami. Przykryj wierzchami bułek.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje