Reklama

Reklama

Buraczane risotto

Proste i smaczne.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25dag buraków
  • 30 dag ryżu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 700 ml bulionu
  • 10 dag masła
  • 5 dag żółtego sera
  • 15 dag serka ricotta
  • sól, pieprz
  • olej, koperek

Przygotowanie:

1. Cebulę (białą lub czerwoną) obierz, drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, obierz, pokrój na połówki, a potem w cienkie półplasterki.

Reklama

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 5 łyżek oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, krótko przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj posiekane buraki.

3. Ryż przepłucz na sicie, osącz z reszty wody. Wrzuć na patelnię z cebulą, czosnkiem i burakami. Smaż razem, mieszając, 2-3 minuty.

4. Do przesmażonych na patelni składników dodaj czerwone wino (wytrawne). Ogrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż większość płynu odparuje. Dalej mieszając, stopniowo wlewaj bulion (może być z kostki). Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

5. Pod koniec gotowania dodaj do ryżu z warzywami masło, starty na tarce żółty ser oraz połowę serka ricotta (możesz go zastąpić zwykłym twarożkiem naturalnym). Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

6. Gotowe risotto rozłóż na talerze. Każdą porcję udekoruj posiekanym świeżym koperkiem oraz resztą serka. Podawaj na gorąco.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje