Buraczane spaghetti z pieczarkami
Pyszne i proste do przygotowania buraczane spaghetti z winem, orzechami i pieczarkami zrobi wrażenie na gościach. To jedno z tych dań, które je się oczami.

Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 5 ugotowanych i obranych buraków
- 1 szkl. naturalnego soku buraczanego
- 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina (albo soku z granatów)
- 10 dag sera feta
- 1/2 szkl. orzechów włoskich
- 1 duża cebula
- 8 pieczarek średniej wielkości
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Buraki pokrój w grubsze plastry, a te - na ćwiartki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie talarki. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na połowie rozłóż buraki, a na drugiej - pieczarki wymieszane z cebulą. 3 łyżki oleju przypraw solą i pieprzem (ew. też mieloną słodką papryką). Sosem polej buraki i pieczarki. Wstaw do piekarnika, piecz ok. 10 minut. 2. W tym czasie w garnku zagotuj 3 litry posolonej wody. Włóż makaron, dolej sok z buraków i wino. Zmniejsz płomień, gotuj makaron tyle czasu, ile zaleca producent. Orzechy grubo pokrój, fetę drobno pokrusz. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. 3. Makaron odcedź, przełóż do salaterki. Na nim połóż buraki i pieczarki. Posyp fetą, orzechami i koperkiem. Skrop resztą oleju, przemieszaj. Oprósz pieprzem.
Idealne buraczki
Będą smaczniejsze i zdrowsze, gdy je upieczesz w folii. Młodym wystarczy 40 minut w 200 st.