Buraczany eliksir wzmacniający zdrowie

Warto pić go przez cały rok, jednak jego właściwości w okresie jesienno-zimowym są szczególnie cenne. Zakwas buraczany, bo o nim mowa, możemy w prosty sposób przygotować w domowych warunkach. Korzyści, które płyną ze spożywania tego napoju, trudno zliczyć.

article cover

Buraczany eliksir wzmacniający zdrowie

Zakwas z buraków przede wszystkim działa krwiotwórczo – pomaga więc leczyć anemię. Powinny sięgać po niego szczególnie kobiety, które borykają się z obfitymi miesiączkami. Napój ten dodaje werwy, wigoru, niweluje zmęczenie. Ponadto świetnie wzmacnia odporność, reguluje trawienie, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga pracę nerek i wątroby.
Na początek potrzebny będzie duży słoik, który należy wyparzyć gorącą wodą. 
Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Na dno słoika wrzucić przyprawy: 4 ząbki czosnku, kilka liści laurowych, ziele angielskie, kilka ziarenek czarnego pieprzu. Następnie ułożyć pokrojone buraki, plasterek po plasterku, tak aby przykryły ok. ¾ słoika. Całość zalać ciepłą wodą z dodatkiem soli kuchennej.
Buraczany zakwas najlepiej pić codziennie rano na czczo. Chociaż jest skarbnicą zdrowia, nie wszyscy mogą go spożywać. Zdarza się, że podrażnia żołądek, powodując uczucie pieczenia. W tym przypadku najlepiej spróbować pić go po posiłku lub znaleźć dla siebie inny, lepszy "eliksir".
Po upływie kilku dni zakwas należy odcedzić, przelać do butelek, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas